CES 2021, marcată de pandemia de Covid-19. Cele mai apreciate invenții
Măști inteligente, stickere care detectează orice semn de boală și gadgeturi touchless au fost în prim-planul târgului tehnologic din Las Vegas, care se încheie joi.
Din cauza pandemiei, evenimentul s-a derulat exclusiv online. Chiar dacă au participat, doar jumătate din numărul obișnuit al expozanților, salonul a confirmat locul tot mai important pe care îl ocupă tehnologia în viața noastră.
La celebrul C.E.S - cea mai mare expoziție de tehnologie din lume, organizată anul acesta exclusiv online - printre cele mai căutate gadgeturi au fost cele inspirate de nevoia de protecție în fața coronavirusului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jennifer Jolly, jurnalist în domeniul tehnologiei: „Anul acesta, gadgeturile anti-bacteriene sunt la mare modă. Sunt de toate formele și mărimile. Am văzut roboți uriași care se plimbă prin camere și le sterilizează cu raze ultraviolete, ca cele pe care le vezi într-un spital, până la rucsacuri și tastaturi care ucid bacteriile”.
Rămâne totuși o întrebare importantă, anume dacă tehnologia care funcționează în spitale e la fel de utilă și într-o locuință. În cadrul expoziției au fost însă prezentate și gadgeturi... de mai mici dimensiuni, inspirate tot de criza provocată de pandemie.
Masca inteligentă produsă de compania AirPops e dotată cu un senzor care monitorizează respirația purtătorului și calitatea aerului din exterior.
A fost inventat și așa-numitul „Buton bio”. Se lipește de corp, iar creatorii lui spun că măsoară cu acuratețe temperatura, respirația și pulsul.
Jennifer Jolly: „Compania producătoare, BioIntelliSense, ne-a spus că, după câteva zile, dispozitivul poate aduna suficiente date ca să depisteze dacă ai simptomele unei posibile infecții cu COVID-19, chiar dacă tu nu știi că te-ai îmbolnăvit”.
La modă e și tehnologia touchless. De la sonerii care pot fi declanșate fără a fi atinse, până la toalete și robineți. Toate au rolul de a reduce la maximum transmisia bacteriilor și a virusurilor.
Roboții au fost întotdeauna un mare succes la Expoziții, iar anul acesta nu e diferit. Pentru cei dornici de relaxare, dar care nu pot să-și ia o pisică în carne și oase, a fost creată „Kubo”, o pernuță robotică, blănoasă, cu o coadă care se mișcă în funcție de atingerile utilizatorului.
Jennifer Jolly: „Se numește "Micul Qoobo" și ar trebui să te facă să te simți mai puțin singur”.
Jucăria creată de o companie japoneză poate fi achiziționată pentru aproximativ 150 de dolari.