Cat timp raman datele tale pe site-ul de unde ai facut cumparaturi. CE vrea sa schimbe regulile

Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2012 00:11
Data publicarii: Vineri 20 Aprilie 2012 19:48
Categorie: iLikeIT

Internetul nu uita si nu iarta nimic. Cu alte cuvinte, mare grija ce informatii dati atunci cand faceti cumparaturi on-line. Pentru ca pastreaza datele clientilor, site-urile de specialitate sunt mereu in atentia hackerilor.

Tocmai de aceea, Comisia Europeana vrea sa schimbe regulile. Ori se sterg toate elementele vitale, automat, ori clientul este informat in 24 de ore dupa un presupus atac.

Companiile care creeaza softuri pentru protejarea calculatoarelor noastre sunt solicitate mai nou si de magazinele online sa intervina in situatii extreme: hackerii le sparg arhivele si fura bazele date cu tot informatii despre cardurile clientilor.

Statisticile confirma acest fenomen: 22 la suta dintre romani spun ca au fost victime ale unor astfel de furturi sau au cunostinte care au patit-o. Comisia Europeana vrea sa schimbe fata cumparaturilor virtuale si sa introduca "dreptul de a fi uitat".

Adica datele care nu sunt necesare scopului pentru care au fost colectate sa fie sterse. Cetateanul trebuie sa decida daca datele sale raman sau nu in ciberspatiu.

Cu alte cuvinte, poate solicita expres stergerea tuturor informatiilor imediat dupa tranzactie. In plus, site-urile vor trebui sa-si notifice clientii daca sunt in pericol. Mai mult, magazinele online vor fi obligate sa-si intareasca nivelul de securitate.

"Ne exprimam indoiala ca o mare parte dintre operatorii romani care protejeaza datele cu caracter personal vor fi in stare sa aplice aceste standarde de securitate IT pentru ca securitatea costa."

Regulamentul este dezbatut acum in toate tarile membre. Dupa ce va fi adoptat de Parlamentul European va fi obligatoriu pentru toate statele comunitare.

Secret Service, FBI si DIICOT au prins doi asi in IT, hackeri temuti care au spart site-ul Kaspersky
Secret Service, FBI si DIICOT au prins doi asi in IT, hackeri temuti care au spart site-ul Kaspersky
facebook
”Ne pare rău”. O nouă eroare a Facebook, care afectează milioane de utilizatori
iLikeIT. George Buhnici și Marian Andrei prezintă gadget-urile anului 2018
iLikeIT. Cele mai spectaculoase 4 jocuri ale anului 2018
iLikeIT. Jocuri pentru weekend: Brawl Stars și Crowd City
iLikeIT. Filmări inedite de pe reţelele de socializare
iLikeIT. Ce au în comun LG, Samsung şi Google?
ilikeit
iLikeIT. Gadgeturi pentru 2019. telefonul cu ecran flexibil și camere integrate în ecrane