Casa viitorului concepută de studenții români, pe locul patru în lume. Este perfectă pentru Dubai

Dată publicare: 08-04-2021 19:11
Dată actualizare: 08-04-2021 19:53


Costrucția caselor sustenabile ia avânt și în România. Iar unii dintre cei care concep proiecte îndrăznețe sunt studenți la arhitectură.

 

Țara noastră a ieșit pe locul 4 în lume, cu un model de "casă a viitorului". A admirat-o joi și Ministrul Mediului care a declarat că s-ar muta în ea.

O casă sustenabilă - cu seră la intrare şi proiectată să-şi procure singură energia dar şi să o stocheze. Nu există nici materiale nocive, de exemplu vopseluri de la care pot fi inhalaţi pigmenţi toxici.

„Avem o terasă acoperită. A fost gândită şi creată să ne putem bucura de aerul exterior, de zona exterioară, cu o mulţime de plante, care reuşesc să purifice şi să răcească aerul, în condiţii foarte aride, precum cele din Dubai" explică un student.

Casa a fost concepută de studenţii de la Universitatea de Construcţii şi de la cea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Capitală. Tinerii şi-au prezentat proiectul la olimpiada internaţională din Dubai şi trebuia să fie adecvat climei de acolo. Prototipul românesc s-a clasat pe locul 4 în lume, iar acum arhitecţii arabi îl au ca model.

Acesta este un model de casă verde, care se pretează pentru zona Dubai. Este proiectat pentru un cuplu sau o persoană. Jos este dormitorul. Sus este o zonă foarte frumoasă de relaxare, unde, de exemplu, se poate citi. De ce este verde? Pentru că materialele folosite sunt sustenabile şi, poate ceea ce este cel mai important, la final de lună, nu veţi avea de plătit nicio factură, iar surplusul de energie produs poate fi injectat în reţea şi monetizat.

Venit la eveniment cu o Dacia Spring electrică, ministrul mediului a admirat proiectul.

„Impresionant, este aproape incredibil cum un proiect se transformă din vis în realitate. M-aş muta aici sincer... Nu ştiu dacă plasa m-ar ţine sus... " a spus, jumătate în glumă, jumătate în serios, ministrul mediului, Tanczos Barna.

În 2023, Bucureştiul va fi gazdă pentru 20 de echipe de studenţi de la universităţi de prestigiu din lume. Cu toţii vor veni cu proiecte de case ecologice, potrivite pentru nevoile romanilor. Au început deja să lucreze la ele.

 

Materialele de construcție au prețuri mai ridicate

 

Deocamdată, casele verzi din România pot fi numărate pe degete.

Daniel Tudor, expert: „Sunt puţine proiecte rezidenţiale acum care se construiesc după standarde complet verzi, dar o să vedem o infuzie în următorii ani de astfel de proiecte. Preţul - pot să spun pe metru pătrat cât ar fi - pentru că ştim cât costă să le construieşti. Se găsesc de la 1.800 – 2.000 în sus..."

E scump pentru că şi materiale de construcţie au un preţ mai ridicat. Cei care îşi cumpără astfel de case lucrează în general în IT, publicitate, PR sau consultanţă.

Austria câştigă de ani de zile bani dintr-o strategie inteligentă de turism bio. Ţara are zeci de hoteluri certificate, unde proprietarii, de exemplu, au captat apa de ploaie şi o folosesc în tot hotelul pentru toalete sau udatul în grădină.


Astfel, nu consumă din resursa naturală. Mii de oameni dau banii anual pentru un astfel de turism curat.