Atenție la mesajele de la ”prieteni”. Nu vă lăsați înșelați de ”metodele de îmbogățire rapidă” de pe Facebook sau WhatsApp
Un număr tot mai mare de escrocherii financiare au loc prin intermediul platformelor de socializare precum Facebook, WhatsApp și Instagram, potrivit unei analize efectuate de o bancă de top.
Potrivit Sky News, TSB Bank a anunțat că 80% din cazurile sale cu cele mai mari trei categorii de fraude au fost comise prin intermediul companiilor deținute de compania Meta, după ce a analizat propriile date interne în decurs de doi ani.
Aceste categorii de fraudă sunt: fraudă de cumpărare, fraudă de substituire și fraudă de investiții, în funcție de numărul de cazuri/volum.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Experții în fraude de la TSB avertizează utilizatorii să fie atenți la mesajele care pretind că provin de la rude sau prieteni și recomandă să fie contactate direct persoanele în cauză înainte să fie transferați banii.
De asemenea, banca britanică le-a spus celor care încep să investească să se limiteze la platformele de investiții recunoscute și să evite schemele de ”îmbogățire rapidă”, care se află pe rețelele de socializare.
După ce a lansat garanția de rambursare pentru fraudă, în 2019, TSB a rambursat 97% dintre cazurile sale de fraudă - excluzându-i pe cei care au fost ei înșiși implicați în fraudă sau pe cei care exploatează garanția.
Paul Davis, director de prevenire a fraudelor la TSB, a declarat: "Companiile de social media trebuie să își curețe urgent platformele pentru a proteja nenumăratele persoane nevinovate care le folosesc serviciile în fiecare zi. Între timp, îndemnăm publicul să rămână precaut față de potențialul conținut de înșelăciune - și să răspândească vestea pentru a contribui la protejarea celor din jur."
Meta spune că ia măsuri și s-a alăturat organizației Stop Scams UK pentru a lansa o campanie de sensibilizare pe WhatsApp, ”Stop. Think. Call”.
De asemenea, agenții de publicitate din domeniul serviciilor financiare de pe platformele Meta care vizează utilizatorii din Regatul Unit trebuie acum să fie autorizați de către Autoritatea de Conduită Financiară (FCA).
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat: "Aceasta este o problemă la nivelul întregii industrii, iar escrocii folosesc metode din ce în ce mai sofisticate pentru a înșela oamenii într-o serie de moduri, inclusiv prin e-mail, SMS și offline.”
Sursa: Sky News
Etichete: facebook, mesaj, internet, Whatsapp, escrocherie,
Dată publicare:
05-05-2023 12:27