Aplicația creată de români ce ajută la reducerea răspândirii COVID-19. Cum funcționează
O echipă de cercetători din România a creat o aplicație care ne-ar putea ajuta să reducem răspândirea noului coronavirus.
Sistemul poate reține prin bluetooth date despre dispozitivele persoanelor cu care noi interacționăm și ne anunță dacă am intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul virus.
Dezvoltatorii aplicației sunt în discuții cu autoritățile din țara noastră, iar sistemul ar putea fi implementat la nivel național. O aplicație asemănătoare este folosită și în Singapore, unde în momentul de față, sunt numai 23 de decese.
Aplicația COV Tracker a fost pusă la punct de cercetătorii Institutului Romanian InSpace Engineering. Marius și Mihnea sunt doi dintre tinerii care au contribuit la realizarea acestui sistem și spun că aplicația respectă toate normele europene.
Marius Trușculescu, dezvoltator aplicație: Am avut mare atenție atât pe partea de transabilitate, cât și pe partea de protecție a intimității, care este una dintre potențialele probleme pe care astfel de aplicații le pot ridica.
Mihnea Ion, dezvoltator aplicație: "Aplicația nu este una intruzivă. Are rolul de a proteja datele utilizatorilor, prin faptul că fiecare informație legată de un posibil contact cu alte dispozitive sunt stocate pe telefoanele utilizatorilor și nu sunt trimise și către un alt server cau o altă componentă care să proceseze datele".
Aplicația ar trebui să fie activată de fiecare dată când ieșim din casă. Astfel poate reține, prin bluetooth, date despre dispozitivele persoanelor cu care noi interacționăm. Poate identifica telefoanele mobile aflate la o distanță de cel mult 20 metri, iar în cazul în care intrăm în contact cu o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19, vom primi ulterior un mesaj anonim prin care vom fi îndrumați să ne prezentăm cât mai repede la medicul de familie.
Aplicația reține locul unde a avut loc interacțiunea, timpul petrecut cu acea persoană și distanța la care ne-am aflat de acel om.
Potrivit medicilor specialiști infecționiști un astfel de sistem ar putea ajuta și în cazul anchetelor epidemiologice. Dar nu le va putea înlocui.
În aplicație ar urma să fie introduse datele persoanelor diagnosticate cu COVID-19. Pentru asta este nevoie, însă, de un acord cu Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății.
Marius Trușculescu: "Trebuie să se mențină și o bază de date și de către autorități care să conțină identificatoarele persoaneloe diagnosticate cu COVID-19. Adică ei trebui să încarce acolo toate aceste date? Exact! Datele acestea trebuie menținute pe un server și trebuie preluate de autorități".
Aplicația ar urma să fie pusă gratuit la dispoziția românilor. Și autoritățile din Marea Britanie au anunțat că în curând vor lansa o astfel de aplicație, iar în Singapore există deja un sistem asemănător de două luni.