Aplicația care virusează telefoanele, pretinzând că este FaceApp. Avertismentul experților
Infractorii cibernetici au creat o aplicație care pretinde a fi versiunea certificată a FaceApp. Ei folosesc această strategie pentru a infecta dispozitivele cu malware, avertizează specialiştii Kaspersky Lab.
Virusul care intră în dispozitivele utilizatorilor, prin intermediul aplicaţiei false FaceApp, este un modul adware botezat MobiDash. Odată ce aplicaţia este descărcată din surse neoficiale şi instalată, aceasta simulează o eroare şi este eliminată. În realitate, un modul malware din aplicaţie rămâne, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afişând reclame, informează Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Persoanele din spatele MobiDash îşi ascund adesea modulul adware în aplicaţii şi servicii populare. Asta înseamnă că acţiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales dacă luăm în considerare sutele de ţinte, în doar câteva zile. Le recomandăm utilizatorilor să nu descarce aplicaţii din surse neoficiale şi să instaleze soluţii de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme”, explică Igor Golovin, security researcher la Kaspersky.
Conform datelor Kaspersky, aproximativ 500 de utilizatori unici au întâmpinat această problema numai în ultimele două zile, primele detecţii fiind semnalate pe data de 7 iulie. În urma cercetărilor, au fost identificate aproape 800 de module diferite.
Aplicaţia FaceApp, care le permite utilizatorilor să-şi modifice chipul în fotografii, făcându-i mai tineri, mai bătrâni sau mai atrăgători, şi care a devenit recent extrem de populară pe reţelele sociale, a făcut miercuri obiectul mai multor avertismente în Statele Unite şi Marea Britanie, un senator american democrat cerând chiar o investigaţie a poliţiei în legătură cu „riscurile pentru securitatea naţională şi viaţa privată" pe care le reprezintă utilizarea acestei aplicaţii, au relatat, joi, AFP şi Reuters.
Creată de societatea rusă Wireless Lab, această aplicaţie propusă în versiune gratuită există din 2017, însă a devenit extrem de populară datorită funcţiei de îmbătrânire a chipului. Fotografii cu feţele îmbătrânite ale unor celebrităţi, precum cântăreţul Drake, rapperiţa Cardi B sau campionul NBA Stephen Curry, şi ale unor necunoscuţi cu riduri şi părul alb, s-au răspândit cu viteză pe Internet.
FaceApp este în prezent cea mai descărcată aplicaţie gratuită de pe Google Play, cu peste 100 de milioane de utilizatori.
Aplicaţia permite descărcarea unei fotografii a utilizatorului şi modificarea acesteia cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a-i adăuga un zâmbet, a-l face mai tânăr, mai bătrân, mai atrăgător sau pentru a-i modifica culoarea tenului.
Wireless Lab, înfiinţată în St. Petersburg, are în prezent sediul în Skolkovo, un parc de activităţi de înaltă tehnologie lângă Moscova, numit adesea „Silicon Valley din Rusia".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!