Academia Română se teme că tehnologia 5G va avea efecte negative asupra sănătății publice

5g
Getty

Academia Română solicită o analiză științifică înaintea implementării tehnologiei 5G și se declară preocupată de „consecinţele pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii publice”, noua tehnologie, se arată într-un comunicat.

Intervenția Academiei Române în spațiul public are loc pe fondul unei dispute legate de aplicarea 5G în România și de participarea companiei chineze Huawei la furnizarea infrastructurii pentru acest tip de tehnologie.

Totodată, considerațiile academicienilor din România folosite între argumentele pentru introducerea 5G coincid cu teoriile conspiraționiste care circulă în România, susținute inclusiv la protestele recente față de restricțiile impuse de pandemie.
Academia Română invocă riscul apariției cancerului de piele sau a tumorilor pe creier, invocând decizii europene și studii științifice de dinainte de apariției tehnologiei 5G.

„Oamenii de ştiinţă avertizează că viitoarele staţii 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generaţiilor deja în funcţiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiaţii milimetrice de înaltă frecvenţă (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii", consideră Academia Română.

Potrivit acestui for, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului şi alte autorităţi medicale internaţionale au clasificat câmpul electromagnetic produs de radiofrecvenţe ca posibil carcinogen la om.

Citește și
elevi
Studiu: 6 din 10 părinți doresc ca elevii să înceapă şcoala în format clasic

„În mod concret, radiaţiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de circa 1-2 mm, precum şi la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie şi probleme ale procesului de învăţare, tulburări neurologice", arată sursa citată.

„În acest context, readucem în atenţie Rezoluţia 1.815 din 2011 a Consiliului Europei, care precizează că: 'se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvenţele din telefoanele mobile, în particular a copiilor şi tinerilor ce par a fi expuşi riscului de tumori ale capului' şi solicită menţinerea la 'cel mai scăzut nivel cu putinţă' (principiul ALARA) în ceea ce priveşte timpul de expunere, distanţa şi ecranarea. Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele", se mai arată în comunicat

Organizarea licitației 5G în România, amânată

 

Licitația pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noii tehnologii 5G va fi organizată abia în ultimul trimestru din acest an, conform planului de acțiuni pentru 2020 adoptat și anunțat pe 3 martie de Arbitrul telecom (ANCOM).

Organizarea acestei licitații a eșuat anul trecut în lipsa implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA, precum și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe. La acel moment, conducerea ANCOM și-a exprimat însă încrederea că procedura va fi finalizată în prima jumătate a anului 2020.

Suma minimă estimată care poate fi atrasă de stat fiind de 580 milioane de euro dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.

Războiul SUA-China-Huawei, bătălia din România

 

Implementarea rețelelor 5G, care este făcută de operatori privați în România, are o miză financiară serioasă pentru Guvern, întrucât veniturile estimate a fi încasate în urma vânzării licențelor de telecomunicații de tip 5G de către ANCOM ajung la 2,1 miliarde de lei.

Trecerea la cea mai nouă tehnologie de comunicații este miza unui război economic pe care președintele american Donald Trump îl poartă cu China, în condițiile în care compania Huawei, care comercializează echipamente avansate pentru rețelele 5G, a fost acuzată de spionaj industrial în SUA.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, sâmbătă 1 august, că „lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă. Tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat”.

Compania Huawei i-a dat replica, spunând într-un comunicat că că „tratamentul incorect față de companiile private, în baza țării de origine, este discriminatoriu și nedrept”.

„Considerăm că a face eforturi pentru a afecta corectitudinea mediului de afaceri din România prin forță și amenințări nu este o modalitate diplomatică de a câștiga aliați. Tratamentul incorect față de companiile private, în baza țării de origine, este discriminatoriu și nedrept. Afirmațiile nefondate făcute cu privire la prezența Huawei România și realizările companiei reprezintă un afront împotriva celor 2.200+ de angajați de la nivel local, împotriva onestității și a angajamentului lor de a pune în aplicare cele mai bune practici europene.

Potențialul 5G pentru redresarea economiei este cunoscut de autorități și industrie, iar eforturile domnului Zuckerman pentru a împiedica România să beneficieze de acest potențial este discutabil, Huawei opunându-se acestor piedici în calea evoluției tehnologice pe care România o poate realiza” a transmis Huawei România.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în Bucureşti, Prahova, Bacău, Vaslui
Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în Bucureşti, Prahova, Bacău, Vaslui

Municipiul Bucureşti (236) şi judeţele Prahova (87), Bacău (84) Vaslui (74), Bihor (71) şi Iaşi (71) sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă de ultima raportare, informează, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

Studiu: 6 din 10 părinți doresc ca elevii să înceapă şcoala în format clasic
Studiu: 6 din 10 părinți doresc ca elevii să înceapă şcoala în format clasic

Începerea şcolii pe 14 septembrie rămâne o mare enigmă. Potrivit unui studiu 6 din 10 părinți ar vrea ca orele să se țină la clasă în timp ce restul optează mai degrabă pentru un sistem hibrid nu exclusiv online.

Coronavirus România, 27 august. Record de cazuri noi de Covid-19: 1.504 persoane infectate
Coronavirus România, 27 august. Record de cazuri noi de Covid-19: 1.504 persoane infectate

Coronavirus România, 27 august. Până joi pe teritoriul României, au fost confirmate 83.150 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID–19). În ultimele 24 de ore s-au înregistrat un nou record de îmbolnăviri 1.504.

Recomandări
Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei de la Cernavodă
Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica a atribuit, joi, un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.  

Franța acuză Rusia că angajează mii de influenceri din Europa pentru a face propagandă pro-rusă. Parisul dă exemplul României
Franța acuză Rusia că angajează mii de influenceri din Europa pentru a face propagandă pro-rusă. Parisul dă exemplul României

Rusia încearcă să manipuleze influenceri în ţările europene, inclusiv în Franţa, a denunţat miercuri ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot.  

Schengen doar pe hârtie. Bulgaria introduce control temporar la granița cu România chiar de la 1 ianuarie
Schengen doar pe hârtie. Bulgaria introduce control temporar la granița cu România chiar de la 1 ianuarie

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen, executivul de la Sofia a decis introducerea controlalelor la granița comună pentru cel puțin șase luni.