Inflația continuă să crească de la o lună la alta și ajunge la valori record. În urmă cu puțin timp, Institutul Național de Statistică a publicat o rată a inflației de aproape 14% pentru luna aprilie.

Că s-au scumpit toate, deja nu mai e o surpriză pentru nimeni, dar iată că depășim record după record și am ajuns deja la aproape 14%, iar scumpirile sunt mari de la o lună la alta. Haideți să vedem cifrele publicate acum, la ora 9, de Institutul Național de Statistică pentru luna aprilie.

Alimentele au continuat să se scumpească foarte mult. În topul creșterilor de prețuri sunt din păcate tot alimentele de bază pe care le consumăm cel mai des. Uleiul și cartofii s-au scumpit cu aproximativ 40%, mălaiul și faina cu 27%, pâinea aproape 20%, iar zahărul, brânza de oaie și ouăle, cu peste 15%.

Ce s-a întâmplat știm deja: energia este la rândul ei din ce în ce mai scumpă, încă de anul trecut au început să se majoreze prețurile și cum producătorii au avut facturi mai mari de plătit, costuri mai mari cu transportul și așa mai departe, au crescut și prețurile la alimente, iar gazul continuă să se scumpească. Avem un plus de 85% față de anul trecut. Gazul trage în sus și celalalte prețuri. Și benzina și motorina s-au scumpit de asemenea foarte mult, cu 35%. Serviciile au avut un plus de 7%.

Dacă tragem linie, vedem că inflația a ajuns la 13,8%. Practic cu atât s-au scumpit în medie produsele și serviciile. Și iată cât de mult a crescut în ultimul an. În aprilie anul trecut era doar 3%. Am depășit și cele mai negre scenarii ale BNR, care estima inițial că vom ajunge la 11% abia, iată că situația este deja mult mai gravă, pe fondul scumpirilor din energie, dar și din cauza războiului

România nu a mai avut inflație atât de mare de multă vreme. Dacă ne uităm la datele din trecut, vedem că este și cea mai mare valoare din ultimele două decenii. Am mai avut inflație mare în 2003, 2004, valori similare, și în 2008, când a fost criză economică, dar nu au fost scumpiri așa mari ca acum.

Ne-a fost și mai rău de atât, să nu uităm, am avut inflație și de peste 200%.

Din păcate, acesta nu este vârful, punctul maxim de inflație încă nu l-am atins. Vor mai crește prețurile în continuare, așa estimează analiștii economici, și în următoarele luni. Nu este exclus să ajungem la o inflație de peste 14%. Și abia la finalul anului prețurile ar urma să înceapă să își revină.

Și nu uitați că inflație mare înseamnă și dobânzi mari, rate mai mari pentru cei care s-au împrumutat, așa că mare atenție la cheltuieli.