Cum atragi prosperitatea în noul an. Rețete sigure pentru a o duce mai bine cu banii

Ultima actualizare: 29-12-2021 15:26

Sunt mulți cei care își pun bani în buzunar de Revelion, pentru a atrage prosperitatea.

Alții se îmbracă în roșu pentru noroc, în timp ce gospodinele au grijă ca masa să fie plină. Și cum nu este de bun augur să intri cu datorii în noul an, unii încearcă în aceste zile să scape de împrumuturi. Dincolo de superstiții, însă, există și câteva rețete sigure pentru a o duce mai bine cu banii:

► Stabilește-ți obiective

► Fă-ți un buget

► Stinge datoriile, păstrează doar datoriile bune

► Fă economii

► Acoperă riscurile

► Crește-ți veniturile

Cum putem face toate aceste lucruri a explicat Anamaria Ciuhuță, trainer de educație financiară, invitata Ștefanei Todică la emisiunea iBani.


 

Ștefana Todică: Ce putem face pentru a o duce mai bine cu banii anul viitor?

Anamaria Ciuhuță: Cel mai bine ar fi să ne organizăm. În luna decembrie sau în luna ianuarie noi trebuie să ne stabilim niște obiective. Ce înseamnă anul acesta pentru mine? În funcție de perioada în viață în care sunt pentru mine sunt importante anumite aspecte, dezvoltare profesională, poate îmi doresc să îmi întemeiez o familie, poate să fiu mai prosper financiar.

Indiferent ce îmi doresc, s-a stabilit că oamenii care își fac obiective și le scriu, le notează, ajung mult mai repede acolo, sunt oameni de succes. Asta înseamnă că dacă noi ne propunem să mergem undeva, dacă știm exact unde vrem să mergem o să luăm harta, o să ne uităm pe hartă, o să vedem care este cel mai rapid mod de a ajunge acolo, o să mai întreb prietenii, ne folosim de toate resursele noastre.

Ce putem să facem ca să ne stabilim corect obiectivele, putem să facem un exercițiu, cum este exercițiul Roata Vieții, în care iau câteva aspecte importante, arii importante din viața mea, fac o evaluare, văd unde stau și văd care sunt cele cu note mai mici. Și atunci îmi propun ca anul viitor să mă concentrez pe acea zonă, e dezvoltare personală, pe dezvoltare profesională, vreau să îmi cresc veniturile, o să citesc despre investiții și așa mai departe.

Altfel s-ar putea să mai treacă încă un an și o să spunem că nici nu ne-am dat seama cum a trecut timpul. Contează să îi dăm semnificație. Fiecare trebuie să vadă ce contează pentru el.

Ștefana Todică: Și în funcție de obiectiv, e bine să ne stabilim și un buget, pentru că în general ajungem să cheltuim fără să mai ținem cont.

Anamaria Ciuhuță: Bugetul este de bază în educația financiară. Și ce înseamnă un buget? Pur și simplu, pe un caiet de matematică, pe o foaie, pe un Excel, pe un soft din telefon îmi țin o situație a banilor pe care îi am.

Primele linii ar trebui să fie cu veniturile pe care eu le am. Dacă liniile de venit sunt cam puține, ar trebui să mă gândesc că oamenii foarte bogați au cam șapte linii, șapte surse diferite de venituri. Ar fi bine să tind și eu așa, să mai cresc un pic.

Ștefana Todică: Care sunt datoriile bune? De exemplu, un curs care mă ajută să avansez în carieră?

Anamaria Ciuhuță: Dacă mă ajută să avansez în carieră este o investiție. Dacă fac cursuri și sunt persoane care se țin ocupate, dar fără un obiectiv, spun că “A, ce interesant sună și asta, și asta, și asta”. Aia este pur și simplu o cheltuială, un hobby și banii aceia nu se recuperează. Banii pe care îi pui într-o investiție îți aduc alți bani. Un curs care te ajută să crești profesional o să te ajute să ai un venit mai mare, ceea ce înseamnă că recuperezi acei bani și pe termen lung te ajută să câștigi mai mulți bani. Acelea sunt datorii bune.


 

Ștefana Todică: Ce înseamnă să acoperi riscurile?

Anamaria Ciuhuță: Sunt familii care nu au venituri mari și nu își permit să economisească sume mari, dar dacă ajungem să avem o problemă medicală, rămânem fără un loc de muncă, cheltuielile noastre sunt destul de mari. Și atunci cel mai rapid mod de a îmi proteja familia este să îmi fac asigurări. Sunt multe familii în care mama, de exemplu, a ales să stea acasă cu copiii și atunci tata este singura sursă de venit. Obligatoriu acel tată trebuie să aibă o asigurare de viață, de sănătate. Dacă tata pentru o perioadă se îmbolnăvește și nu mai poate aduce bani, nimeni nu mai are mâncare pe masă. Cu o sumă relativ mică, acopăr un risc mare. Un risc pentru care ar trebui să am economii destul de mari și știu că într-o perioadă de doi, trei ani nu o să reușesc să fac astfel de economii.

Sunt persoane care pun întrebarea asta: Dar eu am credite multe, când să mai fac economii?

Prima oară trebuie să închid creditele. Important este să facem pașii ăștia în paralel. În timp ce îmi fac o listă cu creditele, cu datoriile pe care le am, că s-ar putea să am datorii și la familie, și la prieteni, nu neaparat credite bancare.

În timp ce îmi propun să îmi restrâng cheltuielile ca să îmi închei aceste datorii, în paralel o să îmi fac și mici economii. Contează foarte mult pentru mindset-ul meu, pentru că nu mai sunt omul acela care este plin de datorii, ci sunt plin de datorii, dar în același timp am și niște bani deoparte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO