Asigurarea „obligatorie” pentru locuințe chiar devine obligatorie. În plus, se și scumpește, de luna viitoare
În prezent, doar una din cinci locuințe din România este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deși polița e, teoretic, obligatorie. Lucrurile se vor schimba, însă, din luna noiembrie.
Polița PAD (asigurarea obligatorie) acoperă daunele produse din cauza naturale, adică inundații, alunecări de teren și cutremure.
De luna viitoare intră în vigoare mai multe modificări legislative, astfel încât această asigurare nu va mai putea fi ocolită. De asemenea, și preţul crește cu 30%.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Despre schimbările legislative a povestit Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAID, invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani.
La înscrierea unei locuințe în cartea funciară va fi cerută polița PAD
Cosmin Tudor: „O măsură foarte importantă este aceea că din noiembrie cartea funciară va reprezenta un punct de control al acestei polițe. Nu vei mai putea înscrie o locuință în cartea funciară sau nu vei mai putea face modificări în cartea funciară fără să prezinți dovada asigurării acelei locuințe prin polița PAD, prin polița obligatorie”.
Prețul unei polițe pentru locuințele din materiale rezistente crește de la 100 la 130 de lei pe an.
Cosmin Tudor: „Primul motiv este inflația. Prima aceasta de asigurare nu s-a modificat din 2010. De la momentul respectiv și până astăzi am absorbit o inflație de peste 55%. Am făcut această absorbție a inflației doar pentru simplul motiv că nu au fost evenimente catastrofale, dar evenimentele catastrofale nu vor întârzia să apară. Nu știm când, nu știm sigur, dar statistica ne arată că o dată la 40-50 de ani avem un eveniment catastrofal“.
Un alt motiv al scumpirii este creșterea costului reasigurării. În cazul unui dezastru, casele afectate vor putea fi despăgubite.
Cosmin Tudor: „În cazul unui eveniment catastrofal, nicio societate de asigurare din lume nu are singură banii să despăgubească. De aceea există mecanismul reasigurării care, pe scurt și pe românește, înseamnă că așa cum te asiguri tu, la noi la fel ne asigurăm și noi la case mai mari și nu la una, ci la peste 50 de companii de reasigurare internaționale, tocmai pentru a avea acești bani la dispoziție oricând în cazul în care, ferească Dumnezeu ar apărea un eveniment catastrofal și cu siguranță vor fi afectate foarte multe locuințe în situația respectivă. Asta este garanția că societatea noastră vă putea despăgubi oricând în mod corect și complet proprietari de locuințe afectați”.
Pe de altă parte, autoritățile locale sunt încurajate de luna viitoare să facă controale și să dea amenzi pentru proprietarii care nu încheie această poliță. Care sunt celelelate modificări legislative puteți vedea în emisiunea video.
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas în asigurarea locuinței. Pentru o acoperire completă este nevoie și de o poliță facultativă.
Cosmin Tudor: „Când vorbim despre necesitatea poliției de asigurare și de faptul că oamenii nu sunt dispuși să plătească, haideți să ne aducem aminte de evenimentele recente din județul Gorj. Nu au mai fost cutremure de foarte mulți ani acolo și e o zonă liniștită din punct de vedere seismic. Iată că s-a întâmplat un cutremur care n-a fost mic, nu a fost catastrofal, e drept, dar nu a fost un cutremur mic, a speriat foarte mult populația în zonele respective. Ca să vadă toată lumea că această poliță își respectă menirea, așa cum ea este promovată, primele dosare de daună au fost plătite în opt zile de la cutremur“.
Sursa: Pro TV
Etichete: scumpiri, ibani, asigurari, asigurari locuinte,
Dată publicare:
23-10-2023 10:04