11 aprilie este Ziua Educației Financiare, începând de anul acesta, potrivit unei noi legi care a fost adoptată în Parlament. România este, din păcate, pe ultimul loc în clasamentele europene la acest capitol.

Așa că, pentru a atrage atenția asupra importanței acestui domeniu, toate instituțiile de stat legate de domeniul financiar sunt de acum obligate prin lege să organizeze evenimente de educație financiară.

Următorul pas ar fi ca toți românii să poată să își facă un cont bancar gratuit, fără comisioane și alte taxe.

George Tuță, deputat și inițiatorul acestei legi, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani.

Ştefana Todică: Studiile ne plasează, din păcate, pe ultimul loc în Uniunea Europeană. De exemplu, un studiu al Băncii Mondiale arată că doar 22% dintre români sunt educați. Cum ne ajută această lege să progresăm?

George Tuță: „Am ales să avem o zi a educației financiare din trei motive: primul este accesul la serviciile financiare, care sunt din ce în ce mai dezvoltate astăzi. Apoi, este vorba de gestionarea finanțelor, banii pe care îi avem, atâția cât sunt ei. Și în al treilea rând, vorbim despre accesul la un grad mai mare de bunăstare.
(...) Avem o sumă de bani pe care trebuie să o investim și să luăm anumite decizii. Deciziile din perspectivă financiară sunt foarte stresante. E un studiu al OCDE care spune că este mai stresant să decizi ce fond de pensii să alegi decât să mergi la doctor. Lucrurile acestea se pot realiza strict prin educație.”

Ştefana Todică: Deci e o zi pe care o sărbătorim mai mult simbolic, dar, concret, ce spune legea?

George Tuță: „Nu aș zice că e o zi pe care să o sărbătorim. Aș zice că e o zi pe care să o muncim, în care să învățăm să ne facem o analiză personală a bugetului pe care îl cheltuim, a activelor pe care le avem, a pasivelor care sunt generatoare de cheltuieli și să luăm deciziile așa cum trebuie. Pentru a spori graficul pe care l-ați arătat și dvs și a depăși acel ultim loc pe care îl ocupăm, nu doar la capitolul educație financiară este important ca instituțiile statului să aibă această preocupare.
Toate instituțiile care au tangență cu domeniul financiar trebuie să organizeze tot felul de evenimente pe 11 aprilie, pentru a discuta și a crește conștientizarea asupra acestui eveniment și a acestui domeniu. Fie că vorbim de Parlament, Banca Națională, fie că vorbim de Autoritatea de Supraveghere Financiară, sau Institutul de Studii Financiare, pe care aceștia îl au. Toți sunt obligați prin lege să organizeze astfel de evenimente.”

Ştefana Todică: Aveți și un plan concret de măsuri? Pentru că dacă avem doar o zi a educației financiare și dacă doar facem niște evenimente, în mod clar nu progresăm.

George Tuță: „Așa cum am zis, educația financiară este și despre accesul la serviciile financiare sau despre cunoașterea acestor servicii și a beneficiilor pe care ele le obțin. Am făcut și eu un studiu care arată că 1 din 3 români nu au cont bancar. Este o problemă pentru noi, ca cetățeni. Neavând cont bancar nu ai acces la serviciile financiare. Știm bine că serviciile financiare sunt digitalizate, accesibile electronic, fie că vorbim de creditare, investiții sau economisire. Lucrurile acestea fac parte dintr-o inițiativă legislativă în care mi-aș dori ca toți românii să aibă un cont gratis din perspectiva cheltuielilor cu acel cont, vorbim de comisioanele de administrare, de deschidere, comisioanele de retragere a numerarului sau a plăților electronice, sau a interogării soldului.”

Ştefana Todică: Și cu cei îi ajută acest cont? Cu ce le face viața mai bună?

George Tuță: „Contul bancar, practic, îți deschide ochii către aceste servicii despre care vorbeam. Având posibilitatea să ai acces la serviciile astea, adăugând educația financiară, nu rămâne decât ca banii, puțini sau mulți, să poată să producă mai mulți bani. Ai acces la un credit, dacă deții o sumă de bună, poți să investești sau poți să creezi un depozit. Contul te poate proteja de inflație.
(...) Scriem legea, săptămâna asta, o dată cu ziua educației financiare, îmi doresc să o facem publică, draftul pe care îl am, să consult toți partenerii de dialog legat de acest subiect și împreună să găsim cea mai bună soluție pentru incluziunea financiară.”