Aproximativ 150 de mineri protesteaza in Petrosani. Cladirea CNH e goala, angajatii au primit liber
Aproximativ 150 de mineri de la mina Lonea au ajuns la sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, unde protesteaza fata de nivelul salariilor si fata de conditiile de munca. Lor li se vor alatura inca aproximativ 150 de ortaci.
Toti sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Economiei nu le respecta drepturile. Minerii au ajuns in fata sediului Companiei Nationale a Huilei (CNH), fiind atent supravegheati de fortele jandarmeriei si politiei. Mai mult decat atat, in jurul orei 12.00, personalul TESA din cadrul Companiei a fost trimis acasa, primind, in mod neasteptat, liber.
Aproximativ 150 de mineri din schimbul al doilea de la Lupeni care au protestat in sala de pontaj au plecat astazi, pe jos, spre sediul CNH Petrosani, in timp ce ortacii de la Lonea au ajuns la companie, unde striga "Hotii, hotii" si "Ne-ati mintit". O delegatie a minerilor, din care face parte si liderul de sindicat Tiberiu Cozma, a intrat la discutii la directorul general al CNH, Constantin Jujan.
Pe de alta parte, aproximativ 150 de mineri din schimbul al doilea de la Mina Lupeni care ramasesera in sala de pontaj refuzand sa intre in subteran au plecat si ei pe jos spre sediul CNH din Petrosani pentru a li se alatura celorlalti colegi de la minele Paroseni si Vulcan, care sunt inca pe drum.
Minerii de la Lupeni au de parcurs aproximativ 20 de kilometri pana la CNH, iar liderul lor de sindicat spune ca ortacii merg pe jos pentru ca autobuzele care ii transporta pe mineri de la si catre locul de munca au fost retrase "de catre sefi". Pe de alta parte, femeile care lucreaza in sediul CNH au fost lasate sa plece acasa cu doua ore inainte de terminarea programului. La mitingul din luna februarie, minerii adunati in curtea companiei le-au huiduit pe angajatele CNH, sustinand ca ele stau in birouri si ei muncesc din greu in subteran.
La CNH din Petrosani lucreaza aproximativ
7.800 de angajati.
"Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta", sustin liderii de sindicat, citati de Mediafax.
Memorandumul aprobat de ministrul Ariton nu a fost respectat si, in consecinta, actul aditional la contractul colectiv de munca semnat de mineri in baza acestui memorandum nu poate fi aplicat.
Saptamana trecuta, liderii de sindicat din Valea Jiului si conducerea CNH au participat, in Capitala, la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai Finantelor, discutiile vizand aceste revendicari. O noua intalnire va avea loc in cursul zilei de marti, cand reprezentantii minerilor impreuna cu cei ai ministerelor, vor reanaliza posibilitatile de rezolvare a problemelor ortacilor din Valea Jiului.
In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.
In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroseni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea si Vulcan) care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.
Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: nemultumiri, hunedoara, petrosani, valea jiului, mineri, cnh,
Dată publicare:
05-03-2012 10:15