Monede furate din situl arheologic Sarmizegetusa, recuperate de politisti. Cum s-a intamplat
Procurorii Parchetului de le langa Curtea de Apel Alba Iulia au repatriat 145 de monede antice din aur, furate din situl arheologic Sarmizegetusa.
Monedele au fost gasite in masina unui roman, in urma unui control de rutina la intrarea in tunelul Folkestone din Marea Britanie. Artefactele urmau sa fie transportate la o casa de licitatii din Germania, unde trebuiau sa fie valorificate. Conform expertizelor, monedele fac parte din tezaurele furate in perioada 2003 – 2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judetul Hunedoara, clasat ca monument istoric pe lista UNESCO.
“Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic din judetul Hunedoara, aflate in curs de urmarire sau judecare, pentru sustragerea si valorificarea ilegala a mai multor tezaure de spirale, scuturi si monede antice, comise in aceeasi perioada”, au transmis anchetatorii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Piesele urmeaza sa ajunga in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei, Bucuresti.
De la declansarea anchetei, in anul 2005 si pana in prezent, au fost repatriate 711 monede Koson din aur, 13 bratari dacice din aur, un colier cu pandantive si o pereche de cercei din aur. De asemenea, au mai fost recuperate trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte si arme, cateva zeci de mii de monede antice din aur, argint si bronz, precum si alte artefacte.
Pana in momentul de fata au fost solutionate sase dosare si s-a dispus trimiterea in judecata a 34 de inculpate.