385 de obiecte din aur si argint foarte valoroase, expuse la Muzeul din Deva. Vizitatorii, scanati cu detectorul de metale
Obiecte foarte valoroase, unele cu o vechime de peste 3.000 de ani sunt expuse intr-un spatiu special amenajat in cladirea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Expozitia cuprinde, mai exact, doua kilograme de aur si trei de argint.
Este vorba despre cea mai valoroasa expozitie gazduita vreodata de institutia de cultura din Deva, „Obiecte de tezaur din colectiile Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane”. Aici, vizitatorii pot admira piese de podoaba, monede, dar si piese cu rol liturgic care au fost utilizate de-a lungul mai multor milenii.
Printre cele mai valoroase obiecte expuse aici se numara sapte placute din aur descoperite la Germisara – Geoagiu Bai de astazi. In intreg Imperiul Roman au fost descoperite 15 astfel de placute, dintre care sapte sunt prezente in expozitie, piesele apartinand muzeului din Deva.
La expozitie mai pot fi admirate doua garnituri de costum care au apartinut unor preotese dace , dar si o aplica ce o reprezinta pe Gorgona-Medusa, descoperita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cele mai vechi exponate dateaza din Epoca Bronzului, iar cele mai noi sunt din Evul Mediu.
Organizatorii se asteapta sa primeasca peste 100.000 de vizitatori din Romania, dar si din Europa, expozitia fiind deschisa pana la sfarsitul anului 2014.
Pentru securitatea exponatelor, special, a fost infiintat un post de paza, iar turistii pot intra doar in serii de cate zece persoane. Filmatul si fotografiatul sunt interzise, iar la intrare vizitatorii vor fi scanati cu un detector de metale asemanator celui de la aeroport.