UE si Grecia negociaza al treilea program de salvare. La cat este evaluat pachetul de asistenta financiara
Oficiali ai Uniunii Europene si ai Greciei negociaza un al treilea program de salvare a statului elen, care va fi in valoare de 30-50 de miliarde de euro, in conditii similare cu cele in care au fost acordate primele doua imprumuturi.
"Principalul scenariu pentru Grecia este un acord bazat pe actualul program, iar noile conditii vor fi stabilite cu flexibilitate", a spus De Guindos in timpul unui eveniment de afaceri de la Pamplona, in nordul Spaniei, se arata intr-un comunicat al biroului sau de presa, citat de MarketWatch.
Nu este clar daca sumele mentionate de oficialul spaniol includ 20 de miliarde de dolari pe care FMI mai are sa le furnizeze Greciei.
De Guindos a facut remarcile intr-o conjuctura dificila in zona euro. Noul guvern de stânga al Greciei, condus de premierul Alexis Tsipras, negociaza inca deblocarea a 3,7 miliarde de euro din partea zonei euro, in cadrul celui de-al doilea program.
Ministrii de Finante din zona euro au acceptat prelungirea cu patru luni a programului actual, pâna la sfârsitul lunii iunie, dar Grecia nu va primi bani inainte de a prezenta propuneri detaliate de reforme economice.
Grecia a primit doua pachete de ajutor financiar in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International. În prezent, datoria guvernamentala a Greciei se ridica la aproximativ 315 miliarde de euro.
Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat luni ca Grecia ar putea primi o parte din cele 7,2 miliarde de euro nefolosite din pachetul obtinut de la creditorii sai internationali inca din luna martie, daca guvernul de la Atena incepe imediat adoptarea reformelor promise.
Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, a afirmat la rândul sau ca Grecia va prioritiza plata datoriilor catre FMI, dintre care unele sunt scadente in martie, dar platile catre Banca Centrala Europeana sunt "intr-o liga diferita" si vor fi necesare discutii cu creditorii. Din transa pe care guvernul de la Atena trebuie sa o returneze in martie, catre FMI trebuie sa se duca 1,5 miliarde de euro.
De asemenea, Varoufakis a afirmat ca autoritatile de la Atena intentioneaza sa inceapa discutii cu creditorii privind reprogramarea ratelor, pentru ca datoriile uriase ale tarii sa devina sustenabile.