Alexis Tsipras e convins ca Spania si Portugalia comploteaza impotriva guvernului elen: Vor sa ne inlature de la putere
Premierul grec Alexis Tsirpas a acuzat sambata Spania si Portugalia ca se afla la conducerea unei conspiratii conservatoare menite inlaturarii de la putere a noului regim de la Atena, relateaza Mediafax.
Prim-ministrul a apreciat ca aceste tari se tem de propriile forte radicale inainte de alegerile din acest an.
Intr-un discurs sustinut la o petrecere a partidului Syriza (stanga radicala), care a castigat ultimele alegeri parlamentare din Grecia, Tsipras a acuzat Madridul si Lisabona de adoptarea unei linii dure in negocierile asupra extinderii programului de salvare pentru Atena.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Am gasit o axa de puteri, condusa de guvernele Spaniei si Portugaliei, care ni se opun si care, din motive politice evidente, au incercat sa forteze intregul proces de negocieri", a declarat Tsipras, al carui partid a castigat alegerile din 25 ianuarie din Grecia.
"Planul lor a fost si este (...) sa ne inlature de la putere Guvernul sau sa-l aduca la capitulare necondiționata inainte ca munca noastra sa inceapa sa dea rezultate si inaintea (aparitiei) unui exemplu grec care ar afecta alte țari", a spus el, adaugand "si, mai ales, inainte de alegerile din Spania", care urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit unor sondaje de opinie efectuate recent, noul partid de stanga spaniol Podemos inregistreaza rezultate bune, amenintand astfel pozitia Partidului Popular al premierului conservator Mariano Rajoy.
Alegeri vor avea loc in a doua jumatate a acestui an si in Portugalia, insa nicio forta antisistem si antiausteritate la fel de puternica precum Syriza sau Podemos nu a aparut pana in prezent in aceasta tara.
Grecia va prioritiza platile catre FMI, dar vrea discutii privind obligatiunile elene detinute de Banca Centrala
Grecia va prioritiza plata datoriilor catre FMI, dintre care unele sunt scadente in martie, dar pentru platile catre Banca Centrala vor fi necesare discutii cu creditorii, a declarat ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis.
Varoufakis a afirmat intr-un interviu acordat The Associated Press ca autoritatile de la Atena intentioneaza sa inceapa discutii cu creditorii privind reprogramarea ratelor, pentru ca datoriile uriase ale tarii sa devina sustenabile, iar in paralel sa lucreze la masurile de reforma care trebuie finalizate pana in aprilie.
"Desigur ca platile catre FMI trebuie prioritizate, nu vom fi prima tara care sa nu isi respecte obligatiile fata de FMI. Vom stoarce sange din piatra daca va fi necesar sa o facem singuri si o vom face. Pe de alta parte, platile catre BCE se afla intr-o alta liga si trebuie sa stabilim acest lucru in colaborare cu partenerii nostri si cu institutiile", a spus ministrul.
BCE a insistat intotdeauna pentru plata integrala a datoriilor si nu este clar daca va accepta o reesalonare a ratelor.
Grecia trebuie sa ramburseze FMI circa 1,5 miliarde de euro in luna martie si 6,7 miliarde de euro catre BCE in vara, dar nu dispune de lichiditati suficiente.
Saptamana trecuta Grecia a obtinut o prelungire cu patru luni a programului de salvare de 240 miliarde de euro. In schimb, autoritatile elene au promis o serie de reforme pentru reducerea evaziunii fiscale si stimularea cresterii economice, care trebuie prezentate ca masuri concrete, in aprilie.
Varoufakis a spus insa ca este necesara si rezolvarea problemei datoriilor supradimensionate ale tarii.
"Independent de acordul din aprilie intentionam sa incepem discutii cu pertenerii si institutiile, referitoare la sustenabilitatea datoriilor si reesalonarea acestora", a explicat ministrul.
In acest scop, Atena va propune un schimb al obligatiunilor existente cu noi instrumente financiare. Datoria publica a Greciei se ridica in prezent la 315 miliarde de euro, reespectiv 176% din PIB, nivel considerat de multi nesustenabil.