Tsipras: Grecia este gata "sa astepte rabdatoare" pana cand creditorii vor deveni "realisti". Bursa de la Atena, in cadere
Alexis Tsipras a afirmat, luni, ca Atena este gata “sa astepte rabdatoare” pana cand creditorii tarii vor deveni “realisti” in cererile lor pentru Grecia, cu care ei negociaza o lista de reforme in schimbul unei finantari vitale, informeaza AFP.
Update: Seful BCE cere adoptarea rapida a unui acord
Grecia si creditorii sai trebuie sa ajunga la un acord sustenabil 'foarte curand', a avertizat, luni, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit AP si Bloomberg.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
BCE a ajutat creditorii eleni sa se mentina pe linia de plutire, prin linia de finantare de urgenta (ELA), dar un acord asupra conditiilor pentru noile fonduri alocate Greciei reprezinta 'o decizie politica' si trebuie adoptat de politicieni, nu de BCE, a explicat Draghi. Acesta a fost audiat luni in Comitetul pentru afaceri economice si monetare al Parlamentului European.
Tsipras: “Vom astepta rabdatori pana cand institutiile vor deveni realiste”.
Intr-o declaratie pentru publicatia Ephimerida ton Syndakton, Tsipras scrie: “Vom astepta rabdatori pana cand institutiile vor deveni realiste”. Potrivit premierului grec, doar “oportunismul politic” le indeamna pe acestea sa ceara noi taieri de pensii, unul dintre punctele ce starnesc divergente in negocierile care au fost intrerupte duminica seara fara niciun rezultat.
In aceste cateva randuri scrise pe un ton combativ, premierul grec afirma ca guvernul de la Atena le-a prezentat creditorilor sai - UE si FMI - un “proiect si contrapropuneri documentate”. Referindu-se la numeroasele concesii pe care guvernul grec considera ca le-a facut de la inceputul discutiilor si la criticile pe care acest lucru il suscita in partidul sau, Alexis Tsipras constata ca “unii considera drept slabiciune dorinta noastra sincera (a Atenei) de a ajunge la o solutie si pasii facuti de noi pentru a reduce diferentele”, relateaza Agrepres.
Tsipras ii invita pe acestia sa “mediteze” cu privire la doua lucruri: “Grecii nu sunt doar mostenitorii unei lungi istorii de lupta. Ei duc de asemenea pe umerii lor demnitatea unui popor si speranta popoarelor din Europa”. Seful guvernului de la Atena a infirmat faptul ca fermitatea Greciei in negocieri este “o problema de obsesie ideologica”. “Aceasta este o problema de democratie”, a subliniat Tsipras.
Discutiile dintre Grecia si creditorii sai par a fi, mai mult ca niciodata, mai aproape de o ruptura, dupa un nou esec inregistrat duminica in ceea ce priveste continuarea finantarii tarii. Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din imprumuturile FMI si risca foarte tare sa nu poata onora aceasta scadenta fara deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendata de la inceputul verii si conditionata de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.
Bursa de la Atena in cadere libera dupa esecul ultimei runde de negocieri
Bursa de Valori de la Atena a inregistrat luni la deschidere o scadere de peste 7%, afectata de esecul inregistrat in ultima runda de negocieri intre Grecia si creditorii sai internationali, precum si de ultimele declaratii ale premierului grec Alexis Tsipras, transmite AFP.
In jurul orei 8,10 GMT, indicele principal al Bursei de la Atena inregistra o cadere de 7,14% pana la 719,16 puncte, dupa ce a deschis sedinta in scadere cu peste 6%. Cele mai afectate au fost actiunile principalelor banci grecesti, titlurile Alpha Bank au pierdut 12,15%, actiunile National Bank of Greece au pierdut 13,43%, actiunile Eurobank au pierdut 13,74% iar Piraeus BanK a scazut cu 18,49%.
Discutiile dintre Grecia si creditorii sai - UE si FMI - in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii au cunoscut duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata. Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din imprumuturile FMI si risca foarte tare sa nu poata onora aceasta scadenta fara deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendata de la inceputul verii si conditionata de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme
Cu toate acestea, premierul grec Alexis Tsipras a declarat luni ca Atena este gata “sa astepte rabdatoare” pana cand creditorii tarii vor deveni “realisti” in cererile lor pentru Grecia, cu care ei negociaza o lista de reforme in schimbul unei finantari vitale. Noi intalniri sunt prevazute pentru joi in cadrul Eurogrupului, reuniune a ministrilor de Finante ai zonei euro, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde.