Surse: FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana ar putea renunta la misiunile de evaluare in Grecia
Troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, ar putea renunta la misiunile de evaluare ale acordului cu Grecia, pe care Atena le considera umilitoare, potrivit unor surse din CE.
"Trebuie sa gasim rapid o alternativa (la vizitele de evaluare - n.r.)", au declarat sursele mentionate, citate de cotidianul german Handelsblatt.
Potrivit acestora, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, vrea sa reformeze activitatea troicii si ar putea elimina misiunile de evaluare in Grecia, cu conditia ca tara sa respecte masurile agreate in cadrul programului de finantare
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, autoritatile de la Berlin ar fi de acord, in principiu, cu modificarea unor termeni inclusi in acordurile de finantare dintre troica si Grecia si cu stabilearea unor tinte economice si fiscale mai putin rigide.
Juncker si-a exprimat simpatia pentru intentia guvernului grec de a majora salariul minim pe economie, dar s-a declarat impotriva stergerii unei parti din datoria Greciei catre creditori.
Grecia a obtinut din 2010 sustinere financiara de 240 de miliarde de dolari, acordata de troica creditorilor in schimbul unor masuri dure de austeritate si de reforma.
Guvernul elen a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa obtina rapid adoptarea unei legi menite sa imbunatateasca nivelul de trai al grecilor, in special prin cresterea salariului minim si prin anularea obligatiei mobilitatii in serviciile publice, impusa de creditorii tarii.
De asemenea, guvernul condus de Alexis Tsipras a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca tara va continua sa preseze pentru o restructurare a datoriilor externe, in pofida opozitiei oficialilor UE.
Referindu-se la criza din Grecia, presedintele SUA Barack Obama a declarat ca "nu se poate continua sa se faca presiuni asupra unor tari care sunt in plina recesiune" si a facut apel la gasirea unui plan care sa conduca la cresterea economiei elene.