Presedintele Parlamentului European ii recomanda lui Alexis Tsipras sa se calmeze pe plan verbal: "Nu il ajuta cu nimic"

Alexis Tsipras

Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut saptamana trecuta cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.

"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.

"Tsipras ar fi mai inspirat sa inceteze atacurile impotriva Angelei Merkel", a declarat el, adaugand ca Guvernul german, printre altii, va fi cel care il va ajuta.

Germania a reiterat dupa alegerile care l-au adus la putere pe liderul Syriza, partid al stangii radicale antiausteritate, ca asteapta de la Grecia sa isi onoreze angajamentele in materie de reforme economice si fiscale.

Citește și
Martin Schulz, Alexis Tsipras
Presedintele Parlamentului European, dupa intalnirea cu premierul Alexis Tsipras: "Este un pas bun inainte"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Germania a suportat cea mai mare parte a datoriei grecesti, iar cancelarul german a exclus sambata intr-un interviu acordat presei o "noua stergere" a datoriei asa cum vrea Alexis Tsipras.

Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt singurii sceptici cu privire la evolutia actuala a Greciei, ci intreaga Uniune Europeana isi pune intrebari.

"Unora poate ca le place sa critice germanii dar este o viziune pe termen scurt care nu permite progrese", a apreciat el.

Grecia cere Europei sa nu mai actioneze "spasmodic" fata de Rusia

Ministrul grec al Afacerilor Externe, Nikos Kotzias, a apreciat ca Uniunea Europeana ar trebui sa inceteze sa mai actioneze "spasmodic" fata de Rusia si a cerut din nou un rol activ pentru tara sa in acest dialog, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Uniunea Europeana trebuie sa reflecteze la ce vrea sa faca pe termen lung cu Rusia (...) mai degraba decat sa reactioneze direct si moral, dar spasmodic", riscand sa "destabilizeze" tot continentul, a declarat el pentru agentia de presa ANA.

Noul Guvern grec, dominat de partidul stangii radicale Syriza, respinge o linie dura a sanctiunilor impotriva Moscovei, in timp ce conflictul devasteaza estul Ucrainei.

Nouasprezece persoane, dintre care 13 militari, au fost ucise in ultimele 24 de ore in aceasta regiune separatista prorusa, potrivit unui purtator de cuvant ucrainean.

Cele 28 de state membre UE au decis saptamana trecuta sa extinda sanctiunile impotriva persoanelor si entitatilor ruse si proruse considerate responsabile de criza ucraineana, dar fara sa intensifice pentru moment masurile economice.

"Grecia nu poate rupe legaturile istorice cu Rusia, dar poate juca un rol de mediator", a asigurat ministrul de Externe, fost membru al partidului comunist.

Dificultatile tarii nu trebuie sa faca din aceasta tara o "paria" pe scena diplomatica, a declarat el. "Sa datorezi bani este un lucru, sa renunti la drepturile tale in Europa este altceva", a adaugat Kotzias.

Ministrul de Finante al Greciei doreste sa efectueze in curand vizite la Berlin si Frankfurt

Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat duminica la Paris ca doreste sa efectueze in curand vizite la Berlin si Frankfurt, unde se afla sediul Bancii Centrale Europene (BCE), pentru a explica pozitia noului Guvern de la Atena cu privire la rambursarea datoriei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Ma grabesc intr-adevar sa ma duc la Berlin (...), Madrid, Frankfurt", a declarat Yanis Varoufakis intr-o conferinta de presa comuna, la Paris, cu omologul sau francez Michel Sapin. Intreaga Europa si in special Germania urmaresc cu circumspectie primii pasi ai noului Guvern de la Atena, care doreste un acord european pentru reducerea datoriei sale.

Ministrul grec de Finante a inceput duminica la Paris un turneu european pentru a cauta sustinatori si pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia.

"Avem nevoie de putin timp" pentru a explica pozitia Guvernului grec, a declarat Varoufakis, adaugand ca doreste ca un acord global asupra situatiei financiare a Greciei sa fie gasit pana la "sfarsitul lui mai".

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Angela Merkel a exclus o noua stergere a datoriei Greciei. Alexis Tsipras cere
Angela Merkel a exclus o noua stergere a datoriei Greciei. Alexis Tsipras cere "timp pentru a respira"

Cancelarul german, Angela Merkel, a exclus sambata o "noua stergere" a datoriei Greciei asa cum vrea noul premier grec Alexis Tsipras, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Presedintele Parlamentului European, dupa intalnirea cu premierul Alexis Tsipras:
Presedintele Parlamentului European, dupa intalnirea cu premierul Alexis Tsipras: "Este un pas bun inainte"

Grecia este deschisa "discutiilor" cu partenerii europeni si cauta "solutii care sa aiba o baza comuna", a anuntat presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz.

Noul premier al Greciei declara razboi turismului all-inclusive. Ce schimbari planuieste sa faca Alexis Tsipras
Noul premier al Greciei declara razboi turismului all-inclusive. Ce schimbari planuieste sa faca Alexis Tsipras

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat razboi serviciilor de turism all-inclusive, chiar daca aduc economiei elene venituri anuale de 2 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.