Parlamentul grec a aprobat al doilea pachet de masuri de austeritate. Chiar si Yanis Varoufakis a votat "da"

Grecia - Agerpres

Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei inaintea unui nou plan de ajutor, in ciuda dezertarilor din tabara lui Alexis Tsipras.

Potrivit numaratorii finale, 230 de parlamentari din 298 prezenti au votat pentru adoptarea unei reforme a justitiei civile si punerea in aplicare a unei directive europene privind bancile, 63 au votat impotriva, iar 5 s-au abtinut, noteaza AFP, conform Agerpres.

Un calcul ce nu era definitiv stabilea la 31 numarul de deputati ce au votat "nu" in randurile SYRIZA, formatiunea radicala de stanga a prim-ministrului Alexis Tsipras, fata de 32 saptamana trecuta la care s-au adaugat 6 abtineri si o absenta. Impartirea proiectului de lege in doua articole pentru care deputatii au putut sa voteze a complicat calculul repartizarii voturilor.

Fostul ministru al Finantelor Yanis Varoufakis, care a votat "nu" saptamana trecuta, de data aceasta a votat da.

La fel ca miercurea trecuta, SYRIZA a putut conta pe voturile partenerului ei de coalitie, partidul nationalist de dreapta ANEL, si pe cele ale opozitiei obtinand o majoritate larga de 230 de voturi pentru. Aceasta majoritate a fost de 229 de voturi saptamana trecuta.

Citește și
alexis tsipras
Premierul Greciei ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea din zona euro. Raspunsul primit
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Acest al doilea vot in procedura de urgenta intr-o saptamana deschide calea finalizarii, de asteptat la jumatatea lunii august, a unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, de cel putin 80 de miliarde de euro pe trei ani, al carui principiu a fost adoptat la 13 iulie cu UE si FMI.

Parlamentarii votau, grecii protestau

Intre timp, mii de demonstranti care se opun conditiilor noului plan de ajutor convenit de Grecia cu creditorii ei au manifestat pasnic miercuri seara la Atena. Circa 6.000 de persoane, potrivit politiei, s-au adunat in apropierea Parlamentului. Aproximativ 5.000 de militanti ai sindicatului PAME, afiliat la partidul comunist, au format cea mai mare parte a manifestantilor.

Ei s-au alaturat in fata Parlamentului unui grup de aproximativ 700 de protestatari care au raspuns la apelul centralei sindicale a functionarilor publici, ADEDY, opusa unui nou plan de ajutor considerat "barbar". Un al treilea grup de 300 de manifestanti s-a indreptat de asemenea spre Parlament in spatele unui banner cerand "Nu noului memorandum", numele sub care sunt cunoscute in Grecia planurile de ajutor financiar asociate cu o austeritate drastica. Doua planuri au fost deja acordate tarii in 2010 si 2012, aminteste France Presse.

Votul a fost un nou test pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, dupa ce mai mult de o cincime dintre deputatii partidului sau - Syriza - s-au opus in urma cu o saptamana primului pachet de masuri de austeritate, adoptat insa cu votul opozitiei de dreapta si socialiste. Acest al doilea pachet include aplicarea directivei europene adoptate in 2013 in timpul crizei din Republica Cipru, ce garanteaza depozitele bancare de pana la 100.000 de euro, precum si o reforma a codului de procedura civila.

Reprezentanti ai creditorilor internationali ai Greciei (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) sunt asteptati vineri la Atena pentru intalniri cu membri ai guvernului, a anuntat ministrul adjunct de finante, Dimitris Mardas.FMI a decis sa o numeasca pe romanca Delia Velculescu in postul de sef al misiunii sale in Grecia, inlocuindu-l pe Rishi Goyal, a declarat marti seara, pentru AFP, un purtator de cuvant al institutiei financiare.

Bloomberg: Economistii se asteapta ca Grecia sa reintre in recesiune in 2015

Economistii intervievati de Bloomberg estimeaza un declin al PIB-ului Greciei de 0,7% in acest an, de la un avans de 0,8% in 2014, transmite publicatia elena 'To Vima'. Ar fi al saptelea declin anual din 2008, cand Grecia a intrat in recesiune. In luna mai, Comisia Europeana a inrautatit prognoza privind cresterea economica a Greciei, la 0,5%, fata de un avans de 2,5% previzionat anterior, dar economistii intervievati de Bloomberg argumenteaza ca o estimare privind un recul de 0,7% este mult mai realista.

De asemenea, economistii au revizuit si prognoza privind rata somajului in acest an, la 25,9%, de la estimarea de 26,3% in aprilie, iar deficitul ar urma sa se situeze la 3% din PIB, fata de previziunea anterioara, de 1,9% din PIB. Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat recent Oficiul elen de Statistica (ELSTAT).

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului. Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSM), bani suficienti pentru a asigura finantarea Greciei pana la finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel dupa 2010.In ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% in primul trimestru din 2015, o incetinire fata de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale lui 2014.

Elitele germane apreciaza activitatea cancelarului Merkel si a ministrului Schaeuble si considera ca Grecia ar trebui sa renunte la euro

Ministrul de finante Wolfgang Schaeuble este politicianul preferat de elitele germane, care sunt de asemenea foarte multumite de cancelarul Angela Merkel si considera in mare masura ca Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, releva datele unui sondaj realizat in randul oamenilor de afaceri si politicienilor germani, consemneaza miercuri agentia EFE.

Potrivit lui Renate Kocher, directoarea institutului Allensbach, ce a realizat sondajul solicitat de revista Capital si de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, Angela Merkel este in prezent mai apreciata decat orice alt sef al guvernului german din trecut si ea beneficiaza de un nivel de incredere superior fata de cel constatat la ultimul sondaj similar, realizat anul trecut.

Dintre cei intervievati, 82% apreciaza in special capacitatea Angelei Merkel de a-si impune punctul de vedere, 76% ii lauda tactul politic, 69% o considera un strateg inteligent, iar 68% o caracterizeaza drept un cancelar competent care stapaneste toate problemele. Cat despre Schaeuble, 92% dintre persoanele chestionate cred ca este un ministru foarte bun, apreciere pusa in mare parte pe seama modului in care a gestionat criza greaca si pe reusita de a atinge tinta de deficit zero la buget.

Totusi, 48% dintre participantii la sondaj se declara 'dezamagiti' de activitatea de ansamblu a guvernului. La acest capitol exista insa unele diferente de apreciere intre oamenii de afaceri si politicieni. Astfel, in timp ce 52% dintre intreprinzatori sunt nemultumiti de guvern, un procent similar in randul politicienilor manifesta o parere favorabila executivului.

Opinii diferite intre aceste doua categorii se constata si in chestiunea unui posibile iesiri a Greciei din zona euro. In timp ce 60% dintre oamenii de afaceri cred ar fi bine ca Grecia sa renunte la moneda comuna, 62% dintre politicieni se pronunta pentru ramanerea Greciei in zona euro. Totusi, pe ansamblu, 55% dintre cei chestionati sunt de parere ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro, estimand ca o asemenea decizie ar fi avantajoasa atat pentru greci cat si pentru statele ce formeaza Eurogrupul.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Soarta Greciei sta in mainile unei romance. Cine este Delia Velculescu, noua sefa a misiunii FMI la Atena
Soarta Greciei sta in mainile unei romance. Cine este Delia Velculescu, noua sefa a misiunii FMI la Atena

Sefa misiunii Fondului Monetar International in Grecia va fi romanca Delia Velculescu, care este familiarizata cu caracteristicile economiei elene.

Premierul Greciei ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea din zona euro. Raspunsul primit
Premierul Greciei ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea din zona euro. Raspunsul primit

Premierul Alexis Tsipras ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea Greciei din Zona euro si revenirea la drahma.
 

Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile catre creditori. Cat de afectati sunt turistii romani de cresterea TVA-ului
Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile catre creditori. Cat de afectati sunt turistii romani de cresterea TVA-ului

Intr-o nevoie disperata de normalizare, Grecia a redeschis luni bancile, a marit taxa pe valoare adaugata si a platit rate restante, de 6 miliarde de euro, catre creditorii internationali.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.