Grecia continua negocierile cu creditorii internationali pentru a primi prima transa de 20 mld de euro

grecia getty

Grecia spera sa finalizeze negocierile cu creditorii internationali cel mai tarziu marti, 11 august, a afirmat, pentru Reuters, un oficial elen.

Initial, autoritatile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final pana pe 18 august pentru obtinerea celui de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de pana la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari). Negocierile au inceput pe 20 iulie, iar in 20 august Grecia trebuie sa achite peste trei miliarde de euro catre BCE.

Discutiile au intrat in impas duminica si s-au prelungit pana luni dimineata, informeaza Agerpres.

"Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile pana luni noaptea sau marti dimineata", a declarat oficialul elen.

Unul dintre subiectele sensibile il reprezinta modul in care se va realiza recapitalizarea bancilor elene si cum va fi gestionata problema creditelor neperformante.

Citește și
romani strainatate
De la cafeneaua din Lefkada pana la pensiunea din Maldive. Cat castiga romanii care au pornit afaceri pe plajele strainilor
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi ("bad bank") pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de imprumuturi in primul trimestru din 2015, iar proportia ar urma sa creasca din cauza declinului economiei si al impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital.

Si valoarea primei transe din pachetul de asistenta financiara, estimata la cel putin 20 miliarde de euro, este un subiect de discutie intre autoritatile elene si creditori. Din acesti bani, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, sapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obtinut in iulie si peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadentei imprumutului de la BCE.

Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat, recent, Oficiul Central de Statistica (ELSTAT).

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului.

Teste de stres pentru banci

Autoritatile de la Atena se grabesc sa deruleze teste de stres in randul bancilor din Grecia pentru a le recapitaliza pana la sfarsitul anului si a evita penalizarea celor care detin depozite semnificative, transmite Reuters.

BCE a decis sa deruleze noi teste de stres in randul bancilor elene pentru a sti cu exactitate care este necesarul lor de capital si pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la summitul liderilor zonei euro de saptamana trecuta, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Verificarea efectuata de autoritatile de reglementare din Grecia si de BCE ar putea fi finalizata in septembrie, a afirmat, pentru Reuters, o sursa din domeniul bancar, scopul fiind acoperirea deficitului de capital pana in ianuarie, cand va intra in vigoare noua lege care prevede ca cei care detin depozite semnificative vor contribui la costul salvarii bancilor cu probleme.

Anul trecut, trei banci grecesti prezente si pe piata din Romania - National Bank of Greece (NBG), Eurobank si Piraeus Bank - nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana. Doar Alpha Bank a indeplinit cerintele referitoare la mentinerea un capital core Tier 1 de cel putin 8% in cel mai probabil scenariu economic pentru urmatorii trei ani si un capital de cel putin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% in cel mai probabil scenariu economic pentru urmatorii trei ani si un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers.

In ceea ce priveste Piraeus Bank, a doua mare banca din Grecia, aceasta a indeplinit cerintele de capital in cazul scenariului de baza cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu si cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

De atunci, situatia bancilor elene s-a inrautatit, din cauza declinului economiei si a majorarii creditelor neperformante, astfel incat vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, cand Grecia a avut nevoie de asistenta financiara pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

"Evaluarea cuprinzatoare a situatiei bancilor elene va fi finalizata dupa aceasta vara. Va fi un proces mai rapid comparativ cu testele de stres derulate anul trecut", sustin sursele, care au adaugat: "Indicele minim de adecvare a capitalului cerut bancilor ar putea fi de 8% in scenariul de baza si de 5,5% intr-un scenariu advers, dar aceste conditii inca nu s-au stabilit".

Din ianuarie, cand a venit la putere Guvernul de stanga, bancile au pierdut 75% sau 14,5 miliarde de euro din capitalizarea lor de piata.

Incepand din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare bancara este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Aceasta tanara autoritate, care opereaza sub egida BCE, a derulat anul trecut o vasta analiza a activelor bancare din zona euro, precum si teste de rezistenta care au scos in evidenta nevoile de capital ale mai multor institutii financiare din regiune. Un test de rezistenta este o simulare a mai multor scenarii diferite de criza financiara prin care poate fi testata soliditatea institutiilor bancare.

Bancile grecesti, inchise din 29 iunie din cauza retragerilor masive, si-au redeschis portile cu aproape o luna mai tarziu, pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixata la 420 de euro, in loc de 60 de euro pe zi pana in prezent, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) - principalul actionar al bancilor elene - este institutia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor institutii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece si Eurobank, care impreuna controleaza aproximativ 91% din industria bancara greceasca, au fost sprijinite de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International care, in cadrul precedentelor programe de asistenta financiara pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curatarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Martea neagra. Actiunile Piraeus Bank, NBG, Alpha Bank si Eurobank, declin de 30%, nivelul maxim permis pe Bursa de la Atena
Martea neagra. Actiunile Piraeus Bank, NBG, Alpha Bank si Eurobank, declin de 30%, nivelul maxim permis pe Bursa de la Atena

Actiunile bancilor elene inregistreaza si marti declinuri semnificative la Bursa de la Atena, aproape de limita maxima de variatie permisa intr-o zi.

De la cafeneaua din Lefkada pana la pensiunea din Maldive. Cat castiga romanii care au pornit afaceri pe plajele strainilor
De la cafeneaua din Lefkada pana la pensiunea din Maldive. Cat castiga romanii care au pornit afaceri pe plajele strainilor

Satui de putinii bani pe care ii puteau face in tara sau pur si simplu purtati pe val de spiritul de aventura, tot mai multi romani isi incearca norocul in alte tari.

Complexul de lux, construit ca simbol al economiei moderne din Grecia, a ajuns in paragina. De ce nu vrea nimeni sa-l cumpere
Complexul de lux, construit ca simbol al economiei moderne din Grecia, a ajuns in paragina. De ce nu vrea nimeni sa-l cumpere

Lakonis, construit ca simbol al economiei prospere din Grecia, in urma cu 13 ani, a ajuns azi o ruina. Constructia de milioane de euro este ocolita si pare sa nu poate fi vanduta, de cativa ani. Localnicii au ajuns sa creada ca este un loc blestemat.

Recomandări
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.