Grecia continua negocierile cu creditorii internationali pentru a primi prima transa de 20 mld de euro

Ultima actualizare: 13-08-2015 07:05
grecia getty

Grecia spera sa finalizeze negocierile cu creditorii internationali cel mai tarziu marti, 11 august, a afirmat, pentru Reuters, un oficial elen.

Initial, autoritatile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final pana pe 18 august pentru obtinerea celui de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de pana la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari). Negocierile au inceput pe 20 iulie, iar in 20 august Grecia trebuie sa achite peste trei miliarde de euro catre BCE.

Discutiile au intrat in impas duminica si s-au prelungit pana luni dimineata, informeaza Agerpres.

"Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile pana luni noaptea sau marti dimineata", a declarat oficialul elen.

Unul dintre subiectele sensibile il reprezinta modul in care se va realiza recapitalizarea bancilor elene si cum va fi gestionata problema creditelor neperformante.

Autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi ("bad bank") pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de imprumuturi in primul trimestru din 2015, iar proportia ar urma sa creasca din cauza declinului economiei si al impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital.

Si valoarea primei transe din pachetul de asistenta financiara, estimata la cel putin 20 miliarde de euro, este un subiect de discutie intre autoritatile elene si creditori. Din acesti bani, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, sapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obtinut in iulie si peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadentei imprumutului de la BCE.

Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat, recent, Oficiul Central de Statistica (ELSTAT).

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului.

Teste de stres pentru banci

Autoritatile de la Atena se grabesc sa deruleze teste de stres in randul bancilor din Grecia pentru a le recapitaliza pana la sfarsitul anului si a evita penalizarea celor care detin depozite semnificative, transmite Reuters.

BCE a decis sa deruleze noi teste de stres in randul bancilor elene pentru a sti cu exactitate care este necesarul lor de capital si pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la summitul liderilor zonei euro de saptamana trecuta, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Verificarea efectuata de autoritatile de reglementare din Grecia si de BCE ar putea fi finalizata in septembrie, a afirmat, pentru Reuters, o sursa din domeniul bancar, scopul fiind acoperirea deficitului de capital pana in ianuarie, cand va intra in vigoare noua lege care prevede ca cei care detin depozite semnificative vor contribui la costul salvarii bancilor cu probleme.

Anul trecut, trei banci grecesti prezente si pe piata din Romania - National Bank of Greece (NBG), Eurobank si Piraeus Bank - nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana. Doar Alpha Bank a indeplinit cerintele referitoare la mentinerea un capital core Tier 1 de cel putin 8% in cel mai probabil scenariu economic pentru urmatorii trei ani si un capital de cel putin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% in cel mai probabil scenariu economic pentru urmatorii trei ani si un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers.

In ceea ce priveste Piraeus Bank, a doua mare banca din Grecia, aceasta a indeplinit cerintele de capital in cazul scenariului de baza cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu si cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

De atunci, situatia bancilor elene s-a inrautatit, din cauza declinului economiei si a majorarii creditelor neperformante, astfel incat vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, cand Grecia a avut nevoie de asistenta financiara pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

"Evaluarea cuprinzatoare a situatiei bancilor elene va fi finalizata dupa aceasta vara. Va fi un proces mai rapid comparativ cu testele de stres derulate anul trecut", sustin sursele, care au adaugat: "Indicele minim de adecvare a capitalului cerut bancilor ar putea fi de 8% in scenariul de baza si de 5,5% intr-un scenariu advers, dar aceste conditii inca nu s-au stabilit".

Din ianuarie, cand a venit la putere Guvernul de stanga, bancile au pierdut 75% sau 14,5 miliarde de euro din capitalizarea lor de piata.

Incepand din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare bancara este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Aceasta tanara autoritate, care opereaza sub egida BCE, a derulat anul trecut o vasta analiza a activelor bancare din zona euro, precum si teste de rezistenta care au scos in evidenta nevoile de capital ale mai multor institutii financiare din regiune. Un test de rezistenta este o simulare a mai multor scenarii diferite de criza financiara prin care poate fi testata soliditatea institutiilor bancare.

Bancile grecesti, inchise din 29 iunie din cauza retragerilor masive, si-au redeschis portile cu aproape o luna mai tarziu, pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixata la 420 de euro, in loc de 60 de euro pe zi pana in prezent, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) - principalul actionar al bancilor elene - este institutia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor institutii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece si Eurobank, care impreuna controleaza aproximativ 91% din industria bancara greceasca, au fost sprijinite de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International care, in cadrul precedentelor programe de asistenta financiara pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curatarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!