Grecia asteapta sa afle daca intra sau nu in faliment. Cum au compromis pensionarii negocierile cu FMI si Germania

Ultima actualizare: 23-06-2015 07:02

Banca Centrala Europeana a ajutat cu fonduri de urgenta bancile elene ca sa le tina pe linia de plutire pina la summitul de urgenta convocat luni.

Este doar o solutie temporara, in conditiile in care grecii, speriati de ce va urma, isi scot economiile din banci, amenintand sa le lase fara lichiditati. Mai degraba pesimisti, liderii europeni si americani si-au inmultit apelurile adresate responsabililor greci in favoarea unui compromis, salvator.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Situatia Greciei devine critica. Trebuie sa renuntam la iluzia ca ar exista o solutie magica. Mai e timp, dar foarte putin. Sa-l folosim cu intelepciune."

Tragedia greaca se apropie vertiginos de deznodamant. Patru sunt personajele principale. In primul rand, cancelarul geman Angela Merkel. Nu doar pentru ca banii sunt la Berlin, ci si pentru ca actuala criza este despre rolul Germaniei in Europa. I se alatura premierul grec Alexis Tsipras, care si-a cladit campania electorala pe promisiunea de a pune capat austeritatii. Ii tine isonul ministrul sau de finante, nonconformistul Yanis Varoufakis, care a complicat substantial tratativele refuzand orice compromis. In sfarsit, Christine Lagarde. Exasperata de impasul prelungit, sefa Fondului Monetar International declara zilele trecute ca discutiile ar trebui duse intre. adulti, sugerand ca partenerii greci nu se poarta ca atare.

Guvernul Greciei nu vrea sa renunte la cererile sale, dar nu poate controla evenimentele si nu poate spune poporului grec ce sa faca cu banii sai. Oamenii au scos din banci peste trei miliarde de euro de la inceputul saptamanii. Cine mai are economii, prefera sa le tina la saltea. "Totul e naruit. Orasul e pustiu. Toate magazinele s-au inchis din cauza saraciei si a mizeriei", relateaza un pensionar grec.

Intr-o taverna din Atena, intre sorbituri de cafea, jocuri de carti si alte tabieturi, varstnicii discuta aprins faptul ca tocmai pensiile lor par sa fie buturuga ce a rasturnat negocierile. Oscileaza intre mahnire, furie si resemnare si se plang ca viata le este foarte grea dupa ce pensiile le-au fost deja injumatatite, in 2010. Mai rau, cum somajul in randul tinerilor greci este urias, adesea pensiile sunt unica sursa de venit in familii.

E o catastrofa. Sunt bunic si abia ma descurc de la luna la luna, iar nepotul meu asteapta sa-i dau si lui cativa banuti” spune Spiros Vagios, pensionar. Ii tine isonul si Leonidas Psileas: "Daca nu taie pensiile atunci va fi altceva. Vor creste TVA-ul, iar efectul va fi cam tot ala. Guvernul grec va trebui in cele din urma sa accepte pentru ca nu are de ales. Altminteri ne intoarcem la drahma si asta ne va termina".

Fara iluzii, asteapta si ei cu nervozitate summitul european de luni. Fie Tsipras va capitula, fie va miza pe faptul ca vor ceda europenii, ca sa nu piarda definitiv banii pe care greci li-i datoreaza deja.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Jocul in care astepti sa clipeasca celalalt trebuie sa inceteze, la fel si jocul aruncarii vinii asupra celuilalt. Nu mai e timp pentru jocuri!" Daca Tsipras nu-si joaca bine cartile, Grecia va intra in faliment si va iesi din zona euro, poate si din Uniune.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!