Grecia primeste o gura de aer in mijlocul negocierilor dure cu UE. Decizia luata de urgenta de Banca Centrala Europeana
Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Saptamana aceasta, Banca Centrala Europeana a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar saptamana trecuta, cu 2,3 miliarde de euro.
Conform agentiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finantarea de urgenta pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.
'Majorarea ELA a fost aprobata, toti membrii Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene se asteapta la evolutii pozitive dupa summitul de luni', cand Eurogrupul va analiza situatia Greciei, sustin sursele citate de Reuters.
Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evolutii au fortat institutiile financiare elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei.
Oficialii BCE si-au exprimat ingrijorarea ca bancile elene vor putea luni sa-si deschida sucursalele, sustin sursele. Retragerile din depozitele bancilor elene au crescut pana la aproximativ doua miliarde de euro in ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor cu creditorii. Cele doua miliarde de euro retrase din banci de deponentii greci incepand de luni si pana miercuri reprezinta aproximativ 1,5% din depozitele populatiei si companiilor in valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la bancile grecesti la finele lunii aprilie.
Joi, reuniunea ministrilor de Finante din zona euro dedicata Greciei s-a incheiat fara niciun rezultat. Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a intrebat pe Benoit Coeure, membru al Consiliul guvernatorilor BCE, daca bancile elene vor reusi sa-si deschida vineri sucursalele. Coeure a raspuns: 'Maine, da. Luni, nu stiu'.
Miercuri, Banca Centrala a Greciei a raportat ca, in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015, au fost retrasi din bancile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, institutia a avertizat ca incetinirea economiei se va accelera in lipsa unui acord cu reprezentantii UE, BCE si FMI.
Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.
In plina confruntare cu creditorii internationali in privinta datoriei, premierul Alexis Tsipras a incheiat, la Sankt Petersburg, un acord de principiu pentru constructia unei conducte care sa duca in Grecia gaz rusesc. Un proiect de doua miliarde de euro care sfideaza odata in plus Oocidentul aflat intr-o relatie tensionata cu Moscova.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Grecia a dus o lupta curajoasa in ultimele luni, si in ultimele zile. A trecut si inca trece printr-o grava criza financiara, mari dificultati. Si voi sunteti obisnuiti cu dificultatile, le-ati depasit si acum sunteti pe propriile picioare."
Iesirea Greciei din Zona euro ar insemna inceputul sfarsitului pentru Zona euro - a avertizat Tsipras, dupa ce sapte mii de greci - adunati joi seara in fata Parlamentului - i-au transmis ca nu vor ca tara lor sa iasa din zona euro. Dar jocurile nu sunt inca facute.
Jeroen Djesselbloem, seful Eurogrup: "Mingea este in terenul Greciei, care trebuie sa profite de aceasta ultima sansa."
Christine Lagarde, director FMI: "Asteptam. Negociatorii FMI sunt la disponibili pentru discutii zi si noapte."
In viziunea ministrului grec de Fiinante, singurul pericol ar fi o intrare "accidentala" in inacpacitate de plata.
Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante: "Noi am venit cu propuneri coerente, care, daca ar fi acceptate, ar pune capat crizei elene o data pentru totdeauna."
Reforma pensiilor si cresterea taxelor sunt principalele probleme care creeaza disensiuni. Atena insista ca nu va accepta noi reduceri in acest sector.
Grecia risca sa intre in incapacitate de plata de la 1 iulie, daca nu achita transa in valoare de un miliard si jumatate de euro din datoria catre FMI. Mai ales ca la aceasta transa uriasa se adauga salariile bugetariior si pensiile pe care guvernul trebuie sa le plateasca.