FMI si-a pierdut rabdarea cu Grecia si a plecat de la masa negocierilor de la Bruxelles. Ce se poate intampla in 12 luni
Dupa ce s-a intalnit miercuri seara cu liderii Germaniei si Frantei, premierul grec, Alexis Tsipras s-a aflat joi la Bruxelles, incercand din nou sa-l convinga pe presedintele Comisiei Europene de bunele sale intentii.
Dar a recunoscut ca "divergentele persista". Atena, care are nevoie disperata de lichiditati, trebuie sa ramburseze FMI-ului o transa de 1,6 miliarde de euro, pana pe 30 iunie. Data la care expira si actualul acord cu creditorii internationali.
Pana una alta, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a micsorat din nou ratingul Greciei pana la "triplu C". Fara un nou acord international de finantare, Grecia ar intra in incapacitate de plata "in cel mult 12 luni", estimeaza agentia.
Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia, deoarece nu s-au inregistrat progrese pentru incheierea unui acord
Fondul Monetar International a anuntat, joi, ca echipa sa de negociatori a parasit Bruxelles-ul, intrucat nu a reusit sa inregistreze progrese in privinta incheierii unui acord cu Grecia, acord care ar fi ajutat tara sa evite intrarea in incapacitate de plata, transmite Bloomberg.
'Mingea este foarte mult in terenul Greciei. Exista deosebiri majore intre echipa FMI si cea a Greciei in majoritatea domeniilor cheie. In ultimul timp, nu s-au inregistrat progrese in atenuarea acestor diferente', a afirmat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, la o intalnire cu jurnalistii, la Washington.
Comisia Europeana a primit, marti, noi propuneri din partea Greciei, care vrea sa ajunga la un acord cu UE, BCE si FMI pentru a primi transa de 7,2 miliarde de euro si a evita intrarea in incapacitate de plata. Un oficial UE a apreciat ca propunerile trimise de Atena creditorilor internationali nu sunt suficiente pentru a se ajunge la un acord care sa deblocheze fondurile pentru Grecia.
Decizia FMI de a-si retrage echipa vine pe fondul sporirii criticilor creditorilor internationali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuza in continuare solicitarile reprezentantilor UE, BCE si FMI, tara riscand sa intre in incapacitate de plata si in cele din urma sa iasa din zona euro (Grexit).
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va participa in 18 iunie la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, ce se va desfasura la Luxemburg, a anuntat Rice. Grecia a amanat saptamana trecuta o plata care trebuia rambursata catre FMI pana la data de 5 iunie si intentioneaza sa cumuleze intr-o singura suma toate transele in valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului in cursul lunii iunie.
Statul elen este presat de creditorii sai internationali sa adopte un pachet de reforme in schimbul unor noi fonduri care sa il mentina pe linia de plutire. Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services, a avertizat, joi, ca ar putea fi doar o chestiune de timp pana cand Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate detinatorilor de obligatiuni si bancilor.
Potrivit lui Kraemer, 'adevaratul termen limita' va fi in luna iulie, cand Grecia are de rambursat unele obligatiuni pe care le detine Banca Centrala Europeana. 'Daca vor rata acea plata, estimarile mele sunt ca va fi imposibil pentru BCE sa continue sa acorde lichiditate de urgenta sistemului bancar din Grecia', a apreciat oficialul S&P.
Separat, Standard & Poor's Ratings Services a coborat, miercuri, ratingul Greciei pana la "CCC" de la "CCC plus", subliniind ca, in lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra in urmatoarele 12 luni in incapacitate de plata a datoriei. La inceputul lunii mai, autoritatile de la Atena au fost nevoite sa recurga la un fond de urgenta pentru a putea plati o transa de 750 de milioane de euro catre FMI.
In cursul lunii iunie, Grecia ar trebui sa ramburseze FMI o suma totala de 1,574 miliarde de euro, prima transa, de 300 de milioane de euro, fiind stabilita pentru data de 5 iunie.