Varoufakis ii cere cancelarului Angela Merkel sa rosteasca "un discurs al sperantei". "Economia Greciei este in genunchi"
Ministrul grec de finante, Yanis Varufakis, a declarat ca tara sa are nevoie de incurajarile Germaniei, si in special ale cancelarului Angela Merkel, cerandu-i acesteia sa rosteasca un discurs care sa dea 'speranta' redresarii economice a Greciei.
Intr-o postare aparuta duminica pe blogul sau personal, Varufakis i-a sugerat cancelarului german sa vina in Grecia la Atena, Salonic sau in orice alt oras doreste si sa faca un gest asemanator celui facut pe 6 septembrie 1946 la Stuttgart de secretarul de stat american James F. Byrnes, care a sustinut 'un discurs al sperantei' pentru a da Germaniei devastate de razboi incredere ca poate sa-si reconstruiasca economia si sa revina la normalitate, potrivit Agerpres.
Ministrul grec de finante a mentionat in continuare ca acel discurs a fost foarte important pentru Germania, care a beneficiat apoi de 'Planul Marshall, de taierea datoriilor si de sosirea lucratorilor imigranti din Italia, Iugoslavia si Grecia'. 'Acum, sapte decenii mai tarziu, tara mea este cea care are nevoie de o asemenea oportunitate', considera Varufakis. Mai departe, el spune ca 'nu se poate cere mai multa austeritate unei economii care este in genunchi dupa doua doze de teribila austeritate pe care nicio tara nu a trebuit sa o suporte vreodata pe timp de pace'.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El se plange de asemenea ca partenerii europeni cer Greciei astfel de noi masuri de austeritate fara sa-i ofere vreo diminuare a datoriei si niciun plan pentru impulsionarea investitiilor, desi Grecia a beneficiat in anul 2012 de o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriei externe si in plus a primit in ultimii patru ani imprumuturi in valoare de 200 de miliarde de euro.
Postarea lui Varufakis survine intr-un moment tensionat in relatiile dintre Grecia si creditorii ei internationali. Guvernul condus de Alexis Tsipras a respins ultima propunere de acord avansata de Comisia Europeana, invocand faptul ca planul prezentat nu cuprinde progresele inregistrate la negocierile din ultimele luni si contine noi masuri de austeritate, precum majorarea TVA la electricitate si medicamente si reducerea si mai mult a pensiilor mici.
Dupa ce Tsipras a criticat vehement vineri in fata parlamentului de la Atena planul propus de Comisia Europeana, presedintele acesteia din urma, Jean-Claude Juncker, a refuzat sambata sa vorbeasca cu el la telefon. Ulterior, inaintea inceperii reuniunii G7, Juncker a declarat ca asteapta sa primeasca din partea executivului grec un program alternativ de reforme care sa poata fi acceptat de creditorii internationali in vederea deblocarii asistentei financiare pentru Grecia.