"Zona euro mai are DE TRAIT 10 ZILE. Cel mult". Care sunt cei trei colaci de salvare
Criza economica continua sa faca noi victime, iar liderii europeni par legati de maini si de picioare, scrie Financial Times. Daca acestia din urma nu se trezesc in cele din urma la realitate si nu actioneaza, zona euro se va prabusi curand.
Mai repede decat ne putem imagina, avertizeaza publicatia britanica.
Saptamana trecuta, criza financiara a ajuns la un nou stadiu. Cu speculatiile privind obligatiunile Germaniei si apropierea scadentei datoriilor Italiei si Spaniei, piata titlurilor de stat din zona euro a incetat sa mai functioneze. Sectorul bancar este prabusit. Economii europene importante raman fara credit. Zona euro este practic condusa de catre investitorii globali, in timp ce o banca linistita vegheaza asupra cetateniilor sai.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Lipsa increderii in sistemul financiar la nivelul zonei euro afecteaza totodata si strategia de solutionare a problemelor cu care se confrunta Europa in acest moment. In vreme ce criza continua sa faca ravagii in Franta, Belgia, Olanda si Austria, este afectat si Fondul European de Stabilitate Financiara. Iar daca nu se iau masuri drastice rapide, zona euro s-ar putea prabusi cat de curand, informeaza incont.ro.
Optiunile de salvare sunt insa tot mai limitate. Europa trebuie sa ia cateva decizii foarte repede. Intai de toate, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa cada de acord asupra unei garantii nelimitate la un spread maxim de obligatiuni, ca o adaugare a masurilor de crestere a lichiditatilor in sectorul bancar.
A doua masura, numita de Comisia Europeana drept “stabilitatea obligatiunilor”, vizeaza un calendar ferm al obligatiunilor din zona euro. Garantiile nationale nu sunt o solutie la criza, spune editorialistul de la Financial Times. De fapt, ele sunt principalul propagator al actualei crize.
O a treia posibila masura reprezinta o uniune fiscala. Aceasta din urma ar implica o pierdere partiala a suveranitatii nationale, precum si crearea unui cadru institutional care sa se ocupe de politica fiscala si de problemele economice la nivel global. Zona euro are nevoie de o trezorerie manageriata de personal calificat, nu coordonata ad-hoc de Consiliul European (CE) la o pauza de masa.
Financial Times vorbeste despre un eventual pachet care sa includa toate cele trei elemente de salvare a zonei euro. Daca la summitul european de pe 9 decembrie, statele participante vor reusi sa ajunga la un acord, zona euro va supravietui. Daca nu, ea risca sa intre intr-un colaps violent. Nu sunt eliminate nici variantele unei recesiuni pe termen lung si a unei crize tot mai severe.