Zona Euro, la un pas de o criza cu efecte "devastatoare". Previziuni sumbre ale unui club select


Ultimul update: Duminica 06 Mai 2012 06:48
Data publicarii: Luni 28 Noiembrie 2011 23:11
Categorie: Stiri Economice

Pregatiti-va pentru ce e mai rau. Zona Euro ar putea intra intr-o "usoara" recesiune, din cauza crizei datoriilor suverane. Insa, daca se agraveaza aceasta situatie, consecintele ar putea fi "devastatoare" pentru intreaga economie mondiala.

Chiar daca s-a ferit de aprecieri transante si a incercat sa indulceasca, putin, pilula, Organizatia de cooperare si dezvoltare economica este PRIMA institutie internationala care anunta o intrare in recesiune a ansamblului Zonei Euro.

Astfel, potrivit estimarilor revizuite, economia aproape ca va stagna in 2012 - cu o crestere tare firava, de 0,2%. Previziunile anterioare erau de departe mai optimiste, 2%.

"Am vazut foarte clar in ultimele cateva luni ca ceea ce devenise o viziune mohorata, dar izolata, s-a extins si acum a devenit unanim impartasita. Asta inseamna ca redresarea a incetinit aproape complet" cred analistii Sky News.

"Situatia in Zona Euro se deterioreaza rapid si contagiunea se intinde. Credem ca o actiune rapida si decisiva e necesara pentru a preveni ce e mai rau" spune si Pier Carlo Padoan, economist sef OECD

"Vaccinul", crede OECD, nu poate fi decat interventia masiva a Bancii Centrale Europene, adica solutia imbratisata de Franta, insa refuzata ferm de Germania.

In plus agentia de evaluarea financiara Moody's a prevenit ca agravarea rapida a crizei ar ameninta ratingul tuturor tarilor din Zona Euro.

Totusi, bursele s-au insufletit putin, incurajate de speranta intr-un ajutor financiar iminent pentru Italia. ''La Stampa'' a scris despre un imprumut FMI de 600 de miliarde de euro. Fondul monetar dezminte, insa. Cel putin deocamdata.

Tags: zona euro, burse,

Financial Times:
Coperta The Economist care inspaimanta. Chiar vine sfarsitul?
Comisarul european pentru economie Ollie Rehn: Zona euro se va dezintegra lent sau se va intari
VIDEO PROTVPLUS.RO