ZF: Indiferent de rezultatul votului, de luni incheiati disputele politice si treceti la economie


Ultimul update: Sambata 25 August 2012 08:53
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2012 22:53
Categorie: Stiri Economice
seceta

Opriti risipa bugetara, restructurati sistemul de absorbtie a fondurilor UE, faceti sosele si incurajati investitiile.

Comunitatea de afaceri din Romania asteapta cu sufletul la gura incheierea zilei de 29 iulie pentru ca, indiferent de rezultatele referendumului, Guvernul sa inceapa sa puna in aplicare masurile pentru redresarea economiei. Sau macar sa incerce sa nu se mai inrautateasca situatia economica.

Cu investitii straine la minime istorice (19 milioane de euro in luna mai), o crestere alarmanta a cursului (care a depasit pragul de 4,6 lei/euro) si cu absorbtie 0 in ultimele luni la capitolul fonduri europene, situatia economica nu mai are nicio sansa de revenire semnificativa anul acesta. Oamenii de afaceri cer insa Guvernului sa incerce macar sa puna pe masa un plan coerent de masuri economice pe care sa il continue si pe parcursul anului viitor, pentru ca alta solutie nu exista.

"Perceptia generala este ca toata lumea este ocupata cu scandalurile politice, iar daca ma¬suram cat timp se aloca discutiilor cu caracter politic, ne intrebam daca le mai ramane timp sa se mai ocupe si de economie. Ca oameni de business, ne intrebam: Ce o sa fie dupa referendum? Va scadea TVA-ul la alimente? Isi permit liderii politici sa scada TVA-ul? Ce taxe vor mai inventa ca sa recupereze acesti bani?", spune Catalin Olteanu, directorul general al firmei de logistica FM Logistic.

Din pacate insa, toti oamenii de afaceri spun la unison ca 2012 este un an pierdut pentru economie, iar daca Guvernul nu va gasi rapid o solutie pentru finantare, situatia se va inrautati.

"Primul lucru pe care trebuie sa il faca Guvernul este sa restructureze rapid institutiile care lucreaza in zona de finantare europeana. Sistemul de atragere a fondurilor europene trebuie schimbat din temelii, iar absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina o prioritate nationala, pentru ca este singura sansa pentru redresarea economiei", spune Adrian Crivii, presedintele firmei de consultanta Darian.


El avertizeaza asupra faptului ca Romania trebuie sa atraga, pe ultima suta de metri, cat de multi bani europeni poate.
In opinia sa, investitorii straini se vor gandi de doua ori inainte de a veni in Romania, iar motivul pentru care investitiile straine scad il reprezinta si faptul ca Romania este perceputa ca o zona de investitii cu risc ridicat din cauza apropierii de Grecia.

Citeste articolul integral pe ZF.ro

 

Sursa: Pro TV

Leul s-a oprit din cadere. BNR a anuntat un curs sub 4 lei si 62 de bani pentru un euro
Fara interventia BNR, leul sare prag dupa prag. 1 EURO = 4,64 LEI. Ce spun dealerii din piata
Hidrolectrica, pe pierdere pentru prima data in 10 ani. Pretul la energie s-ar putea majora
VIDEO PROTVPLUS.RO