ZF: Agricultura a facut istorie in 2013. Ce a produs Romania cel mai mult anul trecut


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2014 07:06
Data publicarii: Vineri 10 Ianuarie 2014 07:25
Categorie: Stiri Economice
agricultura

Agricultura, un sector in fierbere de mai bine de trei ani si care contribuie anual cu 6-7% din PIB, a adus 18,5 miliarde de euro in economie anul trecut, cel mai bun rezultat din istorie si un plus de 28% fata de anul 2012.

"Preturile la cereale nu au scazut anul trecut atat de mult incat sa depaseasca ritmul de crestere al produc­tiei in vo­lum, ceea ce a ge­nerat acest rezultat pe plus, spre deosebire de alti ani. Rezultate bune din agricultura au mai fost si in 2004, 2008 si 2011. Reduce­rea volatilitatii productiei agricole tine de dezvoltarea sistemului de irigatii, dar si de dezvoltarea clasei de mijloc, a pietei IMM-urilor. Acum jucam la extreme, cu ferme foarte mari si exploatatii foarte mici", explica Nicolae Istudor, rectorul Facultatii de economie agroalimentara de la ASE Bucuresti.

Cele 18,5 mld. euro inseamna cifra de afaceri cumulata a afacerilor din agricultura care se raporteaza la cifra de afaceri totala din economie. Agricultura contribuie la Produsul Intern Brut din 2013 cu cele 7,9 mld. euro aduse prin intermediul Valorii Adaugate Brute (VAB).

Cresterea afacerilor din agricultura a venit in 2013 pe fondul vremii bune care a sustinut productivitatile pentru culturile de grau, porumb, floarea-soarelui sau rapita, dar care a dat si o gura de aer crescatorilor de animale ingenuncheati de preturile mari la furaje dupa seceta din vara anului 2012.

CITESTE MAI MULTE PE ZF.RO.

Sursa: zf.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO