WSJ: Bancile centrale europene isi fac planuri pentru destramarea zonei euro si revenirea la monede


Ultimul update: Joi 11 Octombrie 2012 05:51
Data publicarii: Joi 08 Decembrie 2011 21:36
Categorie: Stiri Economice
tiparnita de bani, Germania, marci

Unele banci centrale din Europa au inceput sa analizeze planuri de urgenta pentru o eventuala iesire din uniunea monetara a unor tari si chiar reintroducerea propriilor monede in cazul destramarii uniunii monetare.

Apar primele semne ca bancile centrale se gandesc la cum sa resusciteze monedele nationale, la care au renuntat de la introducerea in circulatie a euro in ianuarie 2002, scrie cotidianul american.

Cel putin o banca centrala, cea a Irlandei, analizeaza daca trebuie sa-si asigure acces suplimentar la imprimerii pentru cazul in care trebuie sa emita noi bancnote care sa sustina o moneda nationala renascuta, au declarat surse pentru WSJ.

In afara uniunii monetare, multe banci centrale iau in calcul masuri de protejare impotriva efectelor unei eventuale destramari a euro. Mai multe institutii, intre care si Elvetia, analizeaza o posibila inlocuire a euro ca referinta externa pentru propria moneda.

Planurile bancilor sunt in stadii preliminare, potrivit surselor, si nu inseamna ca acestea se asteapta ca zona euro sa se dezmembreze. In Muntenegru, care inainte de aparitia euro folosea ca moneda marca germana, oficialii bancii centrale analizeaza evntuale masuri pentru cazul in care euro dispare. Statul balcnic a adoptat unilateral euro, pe care il foloseste fara a face parte din uniunea monetara.

"Muntenegru ar avea o gama larga de posibilitati, de la folosirea altei monede straine la introducerea unei monede proprii", a declarat economistul sef al bancii centrale, Nikola Fabris.

O problema cu ultima varianta ar fi ca Muntenegru nu are capacitatea de a tipari bani. Majoritarea bancilor centrale din zona euro isi pastreaza cel putin o capacitate limitata de a tipari bani.

Chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) este responasabila de stabilirea necesarului monetar, nu se ocupa de tiparirea bancnotelor. BCE imparte astfel de sarcini bancilor centrale din zona euro. Tarile au diferite aranjamente pentru tiparirea banilor. In timp ce unele, precum Grecia sau Irlanda, au propriile tipografii pentru bancnote, alte state contracteaza companii private. In ultimele saptamani, oficiali ai bancii centrale a Irlandei au avut discutii preliminare referitoare la eventualitatea achizitiei unor capacitati suplimentare de tiparire, pentru cazurile in care se destrama zona euro sau Irlanda este nevoita sa revina la moneda anterioara, lira irlandeza, au declarat surse apropiate situatiei.

Sefi ai bancii centrale au luat in calcul reactivarea unor tipografii mai vechi sau angajarea unei companii private. "Sunt analizate tot felul de situatii care nu erau luate in calcul in urma cu doua luni", a spus o persoana care a participat la o astfel de intalnire.

Un purtator de cuvant al Bancii centrale a Irlandei a refuzat sa comenteze. In Grecia, tara considerata a fi prima pe lista celor care ar putea parasi zona euro, banca centrala are o imprimerie denumita IETA.

Construita in 1941, tipografia este dotata cu utilaje moderne, potrivit site-ului bancii. La Atena au circulat intens zvonuri in ultima perioada ca banca centrala ar tipari in secret drahme. Zvonurile, negate de oficiali, au fost considerate responsabile pentru retragerile masive de depozite din bancile elene. Un oficial al bancii elene a declarat ca institutia nu analizeaza modalitati de a-si creste capacitatea de a tipari bani. Bancnotele euro sunt tiparite si in afara uniunii monetare, de exemplu in orasul britanic Gateshead, de catre compania De La Rue, care are contract si cu Banca Angliei pentru tiparirea de lire sterline.

Posibilitatea ca De La Rue sa se confrunte cu o cerere puternica pentru capacitati de tiparire din partea statelor zonei euro in cazul dezmembrarii uniunii monetare a cauzat ingrijorare in randul unor oficiali ai Bancii Angliei, a declarat o sursa.

Banca Angliei a fost astfel nevoita sa analizeze masuri pentru a se asigura ca isi mentine capacitatea de a tipari lire sterline, a spus sursa citata. Un purtator de cuvant al Bancii Angliei a declarat ca institutia incearca sa-si asigure acces suplimentar la facilitatile De La Rue cu Gateshead.

Oficialii bancii centrale din Bosnia-Hertegovina, tara care foloseste o marca convertibila la curs fix fata de euro, ar putea trece la orice moneda puternica apare dupa destramarea zonei euro, a spus un purtator de cuvant. Inainte ca moneda sa fie legata de euro in 2002, avea un curs fixat in raport cu marca germana.

De asemenea, moneda Letoniei, latul are curs fix fata de euro. Banca centrala nu se asteapta la destramarea zonei euro, dar "ar putea lua in calcul" fixarea cursului fata de moneda unui alt stat european, cu "politici fiscale prudente" si legaturi puternice cu economia letona, a declarat un purtator de cuvant al Bancii Letoniei.

Faptul ca bancile centrale analizeaza aceasta posibilitate, pana in toamna de neconceput, subliniaza cat de rapid se deterioreaza situatia. Bancile centrale, liderii politici, dar si investitorii si-au legat sperantele de reuniunea de la Bruxelles, de joi si vineri, pentru gasirea de solutii la criza datoriilor suverane, inceputa in urma cu doi ani in Europa.

Sursa: Mediafax

In doua zile aflam daca va mai exista euro. Ce sanse dau liderii europeni monedei unice
Daily Mail: Presedintele Sarkozy il umileste pe premierul Cameron, dupa ce refuza sa ii stranga mana
Data care va schimba destine. 9 decembrie, cea mai importanta zi din istoria Europei
VIDEO PROTVPLUS.RO