Vouchere de 18.000 de lei pentru victimele infracțiunilor grave. Cum pot fi obținute. „Procedura în sine este greoaie”
O tânără de 17 ani este prima victimă a unei infracțiuni grave căreia o instanță din România i-a acordat ajutor financiar în avans, pentru cheltuieli urgente.
Se întâmplă la mai bine de jumătate de an de la reglementarea acestui drept, iar până la finalul lui 2024, mai pot fi acordate fonduri pentru încă 299 de persoane. Este un început timid, spun ONG-urile, care reclamă că procedura prin care sunt obținuți banii este anevoioasă, cu toate că instanța ia decizia rapid.
Tânăra este din Iași și a fost abuzată sexual de tatăl vitreg. De aproape un an stă într-un centru de protecție, împreună cu mama și sora ei. Cererea pentru compensația financiară a depus-o la începutul lunii și a fost aprobată de Tribunalul Iași într-o săptămână. Acum așteaptă banii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laura Albu, președinte Centrul de Mediere și Securitate Comunitară: „Își dorește foarte mult să aibă propriul spațiu. Colegele mele, asistente sociale, au făcut împreună cu ea analiza de nevoi.”
Tânăra a cerut fonduri pentru chirie, mâncare, haine și tratament. Voucherul este în valoare de 18.000 de lei și poate fi obținut pentru cheltuieli urgente de orice persoană care a fost victima unei infracțiuni care i-a pus viața în pericol.
Ca să îl obțină, doritorul trebuie să se adrese întâi unei organizații non-guvernamentale acreditate sau unei direcții de asistență socială. Acolo va fi întocmit un dosar care va cuprinde mai multe documente din care să reiasă starea solicitantului, cum ar fi acte medicale sau prima constatare a anchetatorilor. Și un formular standard cu nevoile urgente pentru care este solicitat ajutorul.
Dosarul este depus apoi la tribunalul de care aparține victima.
Corina Voicu, expert juridic Asociația ANAIS: „Procedura în sine este greoaie, pentru că eu chiar dacă am nevoie, trebuie să mai și dovedesc că sunt într-o situație precară de dinainte, cumva.”
Laura Albu, președinte Centrul de Mediere și Securitate Comunitară: „Referatul nu e greu de făcut, cel mai greu e sa faci acest pas, să consideri că ai drepturi, să ceri statului român o compensare pentru traumele prin care ai trecut.”
După ce instanța aprobă cererea, victima urmează să primească fondurile pe mai multe carduri, în funcție de solicitare. De pildă, va primi unul pentru mâncare și altul pentru chirie. Dar deocamdată nu este cunoscut termenul.
Banii vin de la Ministerul Justiției, care a alocat, pe anul în curs, resurse financiare pentru 300 de astfel de vouchere.
Mihai Pașca, secretar de stat Ministerul Justiției: „Suntem deocamdată la început de drum în acest demers, poate nu este încă suficient de bine cunoscut de profesioniștii care oferă asistență juridică in aceste cazuri.”
Decizia luată la Iași a încurajat și alte victime consiliate de același ONG să depună cerere la Tribunal.