Casa Verde va include bani de la stat destinați achiziției bateriilor pentru fotovoltaice. Voucher de 25.000 de lei
Următorul program Casa Verde va include fonduri pentru achiziția de baterii pentru stocarea energiei. Asta după ce panourile fotovoltaice instalate s-au înmulțit atât de mult, încât presiunea pe care o pun pe rețeaua îmbătrânită a devenit motiv de îngrijo
Se întâmplă pentru că mulți și-au instalat capacități fotovoltaice mai mari decât consumul propriu - iar aceștia ar trebui să fie sancționați, consideră ministrul Energiei.
Următoarea ediție a Programului Casa Verde va avea un buget special alocat achiziției bateriilor de stocare a energiei, pentru cei care au panouri fotovoltaice. Anunţul a fost făcut de ministrul energiei.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei:„Ghidul e încă în lucru, preferinţa mea ar fi să nu-i penalizăm pe cei care şi-au instalat deja panouri, ar trebui să fie eligibili pentru că e nevoia lor şi e şi nevoia sistemului, a reţelelor.”
Adică ar intra în program atât cei care şi-au instalat deja panouri fotovoltaice, dar și cei care vor face asta. Stocarea în baterii este scumpă și nu ar renta fără sprijin din partea statului atunci când este vorba de persoane fizice, consideră specialiștii.
Claudiu Butacu, cofondator EFdeN „Stocarea poate să fie pe baterii cu gel, și-atunci ar putea fi un preț de aproximativ 1.000-3.000 de euro pentru un sistem de casă normală - 130 de mp, în care locuiește o familie cu un copil.”
Un proiect de la ministerul Fondurilor Europene prevede ca prosumatorii, adică cei care-și produc singuri energia, să poată primi anul viitor vouchere de 25.000 de lei, din fonduri de la Bruxelles. Banii sunt pentru cumpărarea de panouri fotovoltaice și pentru baterii de înmagazinare, necesare în momentele în care energia produsă nu e consumată.
Viorel Alicuș, director în cadrul ANRE: „O mare majoritate vor apela la AFM pentru că-i interesează 3-4 kW, în principiu. În prezent, e posibil ca această putere să meargă spre 5 kW, pentru că-ţi asigura acoperirea consumului şi un venit suplimentar, asta dacă e intenţia la AFM să fie complementate cu baterii, chiar poţi ajunge cu acoperirea consumului la 100%, cu baterii, destul de uşor.”
Potrivit unui studiu, investiția pentru actualii prosumatori a fost în medie 26.000 de lei, din care banii proprii au fost undeva la 9.500 de lei. Autoritățile sunt interesate ca oamenii să-și poată cumpăra cât mai repede sisteme de stocare, pentru că numărul celor care și-au montat panouri a explodat - avem acum peste 100.000 de racordați - ceea ce poate duce la dezechilibre în rețeaua de distribuție îmbătrânită.
Dacă nu se impun limite, se poate ajunge inclusiv la întreruperi de electricitate din cauza numărului mare de prosumatori care pompează energie în rețeaua uzată. Ministrul energiei propune chiar sancționarea celor care și-au instalat panouri mult mai mari decât au nevoie pentru a-și acoperi consumul, transformând asta într-o afacere.