Victor Ponta: Solutia CE e sa ia bani de la oameni si sa dea la banci

Victor Ponta

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la Craiova, ca solutia gasita de Consiliul European in privinta datoriei Greciei este sa acorde mai multi bani bancilor, pentru ca principalii lideri europeni au alegeri in 2012 si 2013.

Victor Ponta a spus ca Romania nu a fost nici consultata, nici intrebata atunci cand au fost luate deciziile la nivelul Consiliului European.

"Premierul Romaniei nici nu a participat la intalnire, iar declaratiile de la aeroport ale domnului Basescu nu au fost traduse nici pentru Angela Merkel, nici pentru domnul Sarkozy, au fost doar pentru presa interna", a adaugat el.

Presedintele PSD a afirmat ca deciziile CE sunt tipice "pentru mentalitatea celor care conduc in acest moment" Uniunea Europeana, "o mentalitate conservatoare".

"Bani cat mai multi pentru banci. De unde luam acesti bani? Luam de la oameni si ii dam la banci. Oamenii pot sa sufere, bancile nu, desi criza financiara la nivel european nu a fost provocata de oameni sau de guverne, ci de banci", a spus Ponta.

Citește și
Nicolas Sarkozy si David Cameron
Sarkozy, atac la Cameron la summitul UE. Ce l-a facut sa spuna:"Ati pierdut o buna ocazie sa taceti"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Liderul PSD a apreciat ca decizia luata de CE este motivata de faptul ca in principalele state ale UE vor avea loc in 2012 si 2013 alegeri.

"Luam bani de la oameni pentru ca domnul Sarkozy are alegeri in 2012, Angela Merkel are alegeri in 2013 alegeri, domnul Silvio Berlusconi are alegeri in 2013 si tin mai mult la banci decat la oameni. Si domnul Basescu, inainte de alegeri, le spunea oamenilor ce mult ii iubeste. Dupa ce a fost reales, a intors si el foaia. Cine l-a crezut plateste", a spus Ponta.

El a apreciat ca declaratiile de miercuri seara ale presedintelui Basescu reflecta o acceptare a situatiei extrem de grave a Romaniei.

"Tratamentul din 2010 si 2011 nu ne-a insanatosit, ci mai tare ne-a imbolnavit. Astazi ar fi trebuit sa fim intr-o situatie mult mai buna, insa in realitate este mult mai rea, suntem mult mai dependenti de imprumuturile de la bancile comerciale. Banii FMI au fost cheltuiti pentru realegerea lui Traian Basescu, altii nu mai vin, asa ca trebuie sa luam de la banci comerciale. Asta inseamna ca Guvernul actual ne lasa cu o datorie care creste pe luna cu un miliar de euro. Eu am spus de la inceput ca Romania va ajunge sa se imprumute cu inca un miliard, dar am fost optimist, pentru ca aseara (miercuri - n.r.) Basescu a spus adevarul, va trebui sa imprumutam peste 15 miliarde de euro", a declarat Ponta.

El a spus ca decizia luata de CE va avea ca efect in Romania restrangerea creditarii firmelor private.

"Daca a mai existat un singur naiv in Romania care l-a crezut pe domnul Basescu, pe doamna Udrea, pe domnul Boc, care spuneau ca pensiile vor fi indexate in 2012, ca salariile vor reveni in 2012, il rog pe acel ultim naiv sa se trezeasca la realitate. Guvernul actual nu va reveni la niciun salariu, nu va mari pensiile, va continua indatorarea Romaniei, mult mai grav decat Ceausescu. El s-a imprumutat, dar macar a platit datoria. Basescu doar face datorii", a afirmat Ponta.

Liderii UE au reusit sa cada de acord si asupra problemei spinoase a recapitalizarii bancilor, stabilind termenul limita de 30 iunie 2012 pentru ca institutiile financiare din zona euro sa ajunga la o rata a capitalului de rang intai (Tier 1) de 9% din activele ponderate la risc, dupa deprecierea detinerilor de obligatiuni de stat.

Bancile care nu vor atinge acest obiectiv se vor confrunta cu "constrangeri" in privinta platii dividendelor si acordarii de bonusuri.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European, ca decizia acestui for privind solutiile de capitalizare a bancilor inseamna ca toate statele din UE au garantia ca subsidiarele bancilor-mama nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Anterior, la plecarea spre Bruxelles, seful statului sustinea ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora.

Seful statului a precizat ca, anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei - suma ce va fi completata de imprumuturile ce vor fi realizate pana la sfarsitul anului - pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul.

"Aceasta inseamna 13,2 miliarde de euro, de pe piata interna, plus alte doua miliarde de euro de pe piata externa", a mentionat el.

Potrivit lui Basescu, daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, "adica n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta".

"De aceea noi sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele acestor banci din zona euro, filiale aflate in zona non-euro", a spus presedintele Basescu.

Sursa: Mediafax

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Radiografia unui summit care trebuie sa
Radiografia unui summit care trebuie sa "vindece" Europa. Solutiile asteptate de o lume intreaga

Sefii statelor si guvernelor din Uniunea Europeana trebuie sa vina astazi cu o solutie care sa calmeze spirititele pe plan mondial si sa decida totodata destinul unui stat greu incercat: Grecia.

Sarkozy, atac la Cameron la summitul UE. Ce l-a facut sa spuna:
Sarkozy, atac la Cameron la summitul UE. Ce l-a facut sa spuna:"Ati pierdut o buna ocazie sa taceti"

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a criticat dur pe premierul britanic, David Cameron, la summitul UE de duminica. El a declarat ca acesta "a pierdut o buna ocazie sa taca" in legatura cu criza din zona euro.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.