Radiografia unui summit care trebuie sa "vindece" Europa. Solutiile asteptate de o lume intreaga
Sefii statelor si guvernelor din Uniunea Europeana trebuie sa vina astazi cu o solutie care sa calmeze spirititele pe plan mondial si sa decida totodata destinul unui stat greu incercat: Grecia.
Se va anunta un nou an de recesiune, potrivit Reuters."Daca europenii nu isi pot rezolva problemele in cel mult un an, este foarte posibil sa avem parte de o noua recesiune globala“, spune si castigatorul Premiului Nobel Dale Mortensen, citat de Bloomberg.
Batranul continent se afla la ananghie. Statul grec este foarte aproape de faliment. Mai mult, ar putea trage dupa el Spania si Italia. Bancile mari au o expunere de 150 miliarde euro pe obligatiunile elene si nu vor sa aiba nicio pierdere. Numai ca autoritatile nu mai accepta acum sa suporte toate cheltuielile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Liderii europeni, care incearca sa ajunga la un acord inaintea intalnirii de astazi de la Bruxelles, ar putea totusi forta bancile sa-si majoreze rata de adecvare a capitalului la 9% pana la sfarsitul lunii iunie, au afirmat surse apropiate situatiei, pentru Bloomberg.
UniCredit, cea mai mare banca din Italia, Banco Comercial Portugues (BCP), a doua mare banca din Portugalia, si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), pe locul doi in Spania, sunt printre institutiile de credit despre care analistii afirma ca vor fi nevoite sa obtina cel mai mult capital suplimentar.
Fondul de bailout al Europei (EFSF) a primit recent puteri suplimentare, si anume o capacitate de 440 miliarde euro pentru a interveni pe pietele secundare de obligatiuni si de a pune bani pentru recapitalizarea bancilor, miscare despre care se vorbeste tot mai mult.
Slovacia a fost ultima dintre cele 17 state din zona euro care a aprobat modificarea Fondului European de Stabilitate Financiara. Parlamentul din Slovacia a ratificat planul de extindere a fondului european de sustinere financiara, finalizand astfel procesul de aprobare la nivelul statelor din zona euro.
Alt subiect important din cadrul summitul il reprezinta reducerea datoriei Greciei, situata la peste 340 miliarde de euro, adica 162% din Produsul Intern Brut (PIB). Se vorbeste despre marcarea unor pierderi de 50-60% in sectorul privat. Strategia ar putea lovi prea tare bancile, sustin economistii. In plus, Irlanda si Portugalia ar putea cere acelasi tratament, ceea ce ar duce la panica in sistem.
Grecia este blocata de proteste si manifestatii din cauza masurilor de austeritate pe care guvernul elen este obligat sa le impuna. In SUA, miscarea „Occupy Wall Street“ a luat amploare, manifestatiile fiind prezente in zeci de state. Sustinut prin retelele de servicii sociale, fenomenul s-a extins si in Europa, cu proteste chiar violente in Roma si in Londra. Cum criza economico-politica nu da semne de stingere, ci dimpotriva, este de asteptat ca protestele sa continue si chiar sa se extinda.
Reuniunea ministrilor finantelor din UE, prevazuta initial sa aiba loc miercuri, inaintea Consiliului European extraordinar si a summitului zonei euro, a fost anulata, a anuntat marti seara un purtator de cuvant al presedintiei poloneze a Consiliului UE, citat de France Presse.
Discutiile de miercuri vor fi complicate si de presiunile intense din piete asupra Italiei si de disputele politice interne din Germania. Italia nu a reusit inca sa prezinte un plan credibil si decisiv de reformare a sistemelor de pensii, iar "seriozitatea" premierului Silvio Berlusconi in privinta eforturilor anticriza este pusa sub semnul intrebarii.
Italia, a treia economie din zona euro, are cea mai mare piata a obligatiunilor de stat din uniunea monetara, cu o datorie publica de 1.800 miliarde euro, adica 120% din Produsul Intern Brut.
Problema este ca nu exista suficienti bani pentru salvarea Italiei, noteaza Reuters.
Citeste o analiza in detaliu pe www.incont.ro