Guvernul Ponta pregateste reducerea TVA de la 1 iunie. "Avem o colectare mult peste asteptari"
Guvernul pregateste reducerea TVA-ului de la 1 iunie, dar nu s-a hotarat deocamdata cu cat si cum. Victor Ponta spune ca scaderea cotei generale, de la 24 la 20%, ar fi cea mai eficienta masura.
Tot premierul spune si ca ia in calcul reducerea TVA-ului la 9% pentru alimente.
Seful guvernului a discutat, luni, cu Mugur Isarescu despre varianta optima pe care o va anunta marti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Reducerea TVA-ului este de dorit, dar este mai rau sa-l reduci si sa revii dupa aceea", ne avertiza saptamana trecuta, guvernatorul BNR.
"Avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat. Cam in jur de 3 miliarde, 3 miliarde si jumatate de lei in plus fata de ceea ce era prevazut la program, cheltuieli mai mici. Si aceasta situatie dupa primul trimestru ne permite sa mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscala legata de TVA", a spus Victor Ponta.
Cele peste 3 miliarde de lei vin dintr-o mai buna colectare a taxelor si impozitelor si din reducerea evaziunii, spune premierul. Sunt si voci care sustin ca o parte sunt de fapt bani necheltuiti de la investitii, care vor fi redistribuiti.
Daca ar fi sa ne luam dupa calculele din fundamentarea Codului Fiscal, reducerea cotei generale a TVA-ului de la 24 la 20% ar costa anul acesta intre 5 si 6 miliarde de lei. In timp ce reducerea TVA-ului la alimente, adica la carne, peste, lapte, oua, legume, fructe si miere, ar costa mai putin - aproximativ 2 miliarde de lei.
"E clar ca reducerea TVA-ului este de dorit si numai din punct de vedere social, ci si din punct de vedere economic. Dar mai rau de a nu reduce TVA-ul este sa-l reduci si sa revii dupa aceea. O revenire ar fi mult mai dureroasa", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Cu alte cuvinte, inainte sa reduca TVA-ul, Guvernul trebuie sa fie 100% sigur ca incasarile mai bune nu sunt conjuncturale, ci de lunga durata.
Premierul spune ca ministrul Finantelor a informat atat FMI, cat si Comisia Europeana de intentia de a reduce TVA-ul de anul acesta, insa nu a precizat daca institutiile financiare sunt de acord.