Baltata romaneasca, "chinezarie" pe bani frumosi. Exportam vaci si porci celor mai mari consumatori
Cine s-ar fi gandit ca baltata romaneasca se muta in Asia si devine baltata chinezeasca? Vacile noastre sunt cumparate de chinezi, care s-au angajat sa ia din Romania si carne de porc si pasare, pentru ca au multe guri de hranit.
Si putem vorbi chiar de un schimb profitabil pentru ca si noi am luat de la asiatici porcul vietnamez, vestit pentru carnea lui slaba.
Iata animalele care i-au fermecat pe chinezi. Aceste vaci din Mures, vor avea nevoie de pasaport, devreme ce chinezii le asteapta la ei acasa. Fac parte din rasa "baltata romaneasca", preferata de asiatici pentru ca este o rasa mixta: au carne buna si produc mult lapte.
"Singura rasa agreata de catre partea chineaza este rasa mixta. Pentru ca rasa mixta asigura o productie si de lapte si de carne. In cazul nostru rasa baltata", explica Valer Sician.
Tot de la aceasta ferma va pleca in China si material seminal si embrioni. Asa ca am putea vorbi de o noua rasa baltata romano chineza.
Peste cateva zile, 50 de mii de doze de material seminal vor ajunge la fermierii chinezi, iar pentru fiecare doza romanii vor primi 8 euro. Taurii insa trebuie sa arate bine, sa nu cantareasca mai mult de 1200 de kilograme si sa faca zilnic o ora de sport.
Si carnea de pasare dar mai ales de porc au trezit interesul asiaticilor.
Chinezii au gustat friptura noastra de porc si le-a placut. Chiar daca unii spun ca aceasta carne este foarte grasa, asiaticii o vor la ei in farfurie. Asa ca in curand, preparatele chinezesti vor avea un iz de mancare romaneasca.
Chinezii sunt gata sa cumpere si cateva mii de porci, gata sacrificati, la carcasa, pentru ca la ei in tara consumul este urias.
"Necesarul de produse alimentare este foarte mare, vrem carne de porc, pasare, vaci de reproducere", explica Xiang Yuzhang.
Romania colaboreaza de ani buni cu China, unde in 2012 am exportat mii de tone de carne, dar si miere, tuica, legume si lapte.
Si, in timp ce asiaticii sunt interesati de animalele noastre, noi incepem sa crestem tot mai multi porci de-ai lor, vietnamezi, pentru ca au carnea mai slaba si mai sanatoasa.