Vânzările pe piaţa imobiliară sunt în declin. Scăderile de prețuri prevăzute de analiști

×
Codul embed a fost copiat

Vânzările pe piaţa imobiliară sunt în declin, conform datelor oficiale. Aşa că dezvoltatorii încearcă să îi atragă pe clienţi cu promoţii şi cadouri la târgul imobiliar.

Unii oferă bucătării gratis, alţii vacanţe şi chiar reduceri de până la 10%. Este doar începutul, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, care prevăd scăderi de preţuri de până la 25% în următoarea perioadă.

Anul a început tot cu vânzări în scădere pe piaţa imobiliară, la fel ca în fiecare lună din ultima jumătate a anului trecut.

În ianuarie au fost vândute mai puţine case, apartamente şi terenuri cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iancu Gudă, Asociația Analiștilor Financiar-Bancari: ”Există o rezistenţă de 6 luni, maximum un an, a dezvoltatorilor imobiliari care încă ţin de preţuri, recomandarea mea este pentru cumpărători să mai aştepte pentru că într-un an, maximum doi,până în 2020 vom vedea o scădere semnificativă, cu 25%.”

În acest context, dezvoltatorii vin cu promoţii în cadrul târgurilor imobiliare sau oferă cadouri.

Roxana Vlad, reprezentantul unui ansamblu rezidențial: ”Oferim o bucătărie gratuită pentru cei care fac achiziţii în perioada următoarea. Putem oferi clienţilor noştri şi dobânzi preferenţiale oferite de anumite cu care am demarat anumite colaborări pe linia aceasta de green certification.”

Alex Stan, reprezentantul unui ansamblu rezidențial: ”Avem pe perioada târgului o promoţie cu voucher de 1.000 de euro pentru o vacanţă, în ideea că clienţii vor pleca într-o vacanţă, iar noi ne vom ocupa de locuinţă.”

Alţii încearcă să îi atragă pe clienţii cu un nou concept. Vor să apropie vecinii între ei şi să creeze o comunitate prin evenimente pe care le organizează în complex.

Liria Themo, reprezentanta unui ansamblu rezidențial: ”În curtea centrală şi mai avem un apartament alocat tot cu gândul la comunitate. Sau este un centru de day care sau after school unde câteva mămici care au copii pot să se folosească de acest loc sau în timpul zilei care poate vor să lucreze de acasă, dar nu din apartament.”

Totuşi, mulţi dintre cei care vor să cumpere o locuinţă au devenit mai precauţi, din cauza preţurilor ridicate, dar şi a problemelor care au apărut în blocurile noi în ultimii ani.

”Pentru 56 de mp să dai 90 de mii este exagerat, mai bine îţi iei casa la curte, dar e la ieşirea din Bucxuresti, faci două ore până în centru. Din vara aştept să mai scadă preţurile.”

”Ne uităm la drumuri, la cai de acces, la utilităţi. Am găsit la gri, fără cadă, fără uşi, preţuri destul de măricele. A crescut şi preţul pentru o locuinţă, a crescut şi euro mult şi asta se vede în buzunare.”

”Mi se par puţin umflate. Caut când iau apartamentul să fie branşat la curent, tot, că ţi se oferă ceva, vezi ceva, ţi se prezintă foarte frumos şi pe urmă ai probleme mari.”

Juriştii îi sfătuiesc pe cei care caută o locuinţă să includă în contract obligativitatea ca dezvoltatorul să asigure utilităţi şi căi de acces până la finalizarea construcţiei şi penalităţi în cazul în care nu respectă aceste prevederi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Citește și...
Preţul mieilor de Paşte ar putea creşte considerabil. Cât va costa un kilogram
Preţul mieilor de Paşte ar putea creşte considerabil. Cât va costa un kilogram

România a reluat exportul de carne de oaie în Iran şi în următoarele 6 luni va trimite aproape 800 de mii de ovine. Asta după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene.

Recomandări
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”

Corupție cronică, PARTEA I. Săli de operație și terapie intensivă pline de moloz, clădiri care stau să cadă peste pacienți, echipamente medicale vitale... lipsă.  

Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a acordat un interviu inedit consilierului său, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și deputat, într-un podcast pe care acesta l-a publicat pe blogul președintelui de onoare al PSD.

Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau
Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau

Cimitirul în care a fost îngropat, vineri, Aleksei Navalnîi, a fost închis de poliție duminică după-amiază, deși mii de oameni încă stăteau la coadă si voiau sa ajunga la mormântul celui mai înverșunat critic al regimului Putin.