Vânzările pe piaţa imobiliară sunt în declin. Scăderile de prețuri prevăzute de analiști

×
Codul embed a fost copiat

Vânzările pe piaţa imobiliară sunt în declin, conform datelor oficiale. Aşa că dezvoltatorii încearcă să îi atragă pe clienţi cu promoţii şi cadouri la târgul imobiliar.

Unii oferă bucătării gratis, alţii vacanţe şi chiar reduceri de până la 10%. Este doar începutul, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, care prevăd scăderi de preţuri de până la 25% în următoarea perioadă.

Anul a început tot cu vânzări în scădere pe piaţa imobiliară, la fel ca în fiecare lună din ultima jumătate a anului trecut.

În ianuarie au fost vândute mai puţine case, apartamente şi terenuri cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iancu Gudă, Asociația Analiștilor Financiar-Bancari: ”Există o rezistenţă de 6 luni, maximum un an, a dezvoltatorilor imobiliari care încă ţin de preţuri, recomandarea mea este pentru cumpărători să mai aştepte pentru că într-un an, maximum doi,până în 2020 vom vedea o scădere semnificativă, cu 25%.”

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În acest context, dezvoltatorii vin cu promoţii în cadrul târgurilor imobiliare sau oferă cadouri.

Roxana Vlad, reprezentantul unui ansamblu rezidențial: ”Oferim o bucătărie gratuită pentru cei care fac achiziţii în perioada următoarea. Putem oferi clienţilor noştri şi dobânzi preferenţiale oferite de anumite cu care am demarat anumite colaborări pe linia aceasta de green certification.”

Alex Stan, reprezentantul unui ansamblu rezidențial: ”Avem pe perioada târgului o promoţie cu voucher de 1.000 de euro pentru o vacanţă, în ideea că clienţii vor pleca într-o vacanţă, iar noi ne vom ocupa de locuinţă.”

Alţii încearcă să îi atragă pe clienţii cu un nou concept. Vor să apropie vecinii între ei şi să creeze o comunitate prin evenimente pe care le organizează în complex.

Liria Themo, reprezentanta unui ansamblu rezidențial: ”În curtea centrală şi mai avem un apartament alocat tot cu gândul la comunitate. Sau este un centru de day care sau after school unde câteva mămici care au copii pot să se folosească de acest loc sau în timpul zilei care poate vor să lucreze de acasă, dar nu din apartament.”

Totuşi, mulţi dintre cei care vor să cumpere o locuinţă au devenit mai precauţi, din cauza preţurilor ridicate, dar şi a problemelor care au apărut în blocurile noi în ultimii ani.

”Pentru 56 de mp să dai 90 de mii este exagerat, mai bine îţi iei casa la curte, dar e la ieşirea din Bucxuresti, faci două ore până în centru. Din vara aştept să mai scadă preţurile.”

”Ne uităm la drumuri, la cai de acces, la utilităţi. Am găsit la gri, fără cadă, fără uşi, preţuri destul de măricele. A crescut şi preţul pentru o locuinţă, a crescut şi euro mult şi asta se vede în buzunare.”

”Mi se par puţin umflate. Caut când iau apartamentul să fie branşat la curent, tot, că ţi se oferă ceva, vezi ceva, ţi se prezintă foarte frumos şi pe urmă ai probleme mari.”

Juriştii îi sfătuiesc pe cei care caută o locuinţă să includă în contract obligativitatea ca dezvoltatorul să asigure utilităţi şi căi de acces până la finalizarea construcţiei şi penalităţi în cazul în care nu respectă aceste prevederi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Preţul mieilor de Paşte ar putea creşte considerabil. Cât va costa un kilogram
Preţul mieilor de Paşte ar putea creşte considerabil. Cât va costa un kilogram

România a reluat exportul de carne de oaie în Iran şi în următoarele 6 luni va trimite aproape 800 de mii de ovine. Asta după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.