Vânzările de locuințe au scăzut substanțial, nu însă și prețurile. În Europa, situația este diferită. Estimările experților
După ani de creștere, apar corecţii pe piața imobiliară. În unele țări europene, din cauza inflației și a dobânzilor mari pentru credite, prețurile au scăzut cu câteva procente, potrivit Eurostat. În România, stagnează, deși vânzările au fost afectate.
Unii vânzători au făcut însă reduceri în acest weekend, la un salon imobiliar organizat, în Capitală.
Oferta de apartamente, case, și chiar locuințe de vacanță a fost variată, la Salonul Imobiliar.
-Încă nu am găsit ce voiam, dar căutăm.
-Cum n-ai găsit? Că mie îmi place tot. Am găsit bloc cu 4 etaje, am găsit aproape de metrou.
-Prețurile cum vi se par?
-Mari..Nu știu, nu mă întrebați, asta nu mă pricep, soțul.
Dintre vizitatori, prea puțini se mai gândesc la un împrumut, după creșterile de dobânzi din ultimul an.
Vizitator: „Apartament cu două camere căutăm. Noi facem analiza pentru fiica noastră, care nu poate să se împrumute, pentru că este tânără, este la început de drum, și are nevoie de susținere.”
„Credit, nu. E destul de convenabil din ce am văzut cu rate la dezvoltator”, spune altcineva.
Dragoș Nichifor, broker de credite: „E clar că cu cât avem bani mai scumpi. cu atât cererea de creditare se reduce. Anul acesta a început mai greu decât anul trecut. În momentul în care vor considera că gata, s-a terminat partea de creștere a dobânzilor, au cam dispărut pericolele economice, atunci e posibil să observăm un val mare.”
Cert este ca vânzările de locuințe au scăzut în ultimele luni, însă prețurile nu au fost până acum afectate.
Preţurile locuinţelor din România au înregistrat o creștere de 2,5 procente în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor Eurostat. În alte țări, casele și apartamentele s-au ieftinit. În Germania, cu 5%, sau cu 6,5% în Danemarca.
Pe de altă parte, pentru prima dată din 2015, prețurile locuințelor au scăzut, în medie, cu 1,5%, la nivel european. Tendința este mai accentuată peste Ocean.
Michael Topolinski, dezvoltator imobiliar: „Situația în Canada acum este destul de grea. Tranzacțiile și prețurile au scăzut amândouă, față de anul trecut. Scăderile sunt de peste 20% în ceea ce privește prețurile caselor, cu siguranță. Față de România, diferența este ca de la zi la noapte.”
Fondul Monetar Internațional a avertizat recent că în Europa ar putea urma noi corecții "dezordonate". Prețurile ar putea scădea anul acesta și în România, însă nu peste tot, spun analiștii economici.
Alexandru Bocunescu, reprezentantul unei companii imobiliare: „Piața imobiliară de lux, de regulă nu este afectată. Aici nu observăm aceleași fluctuații. E mai puțin afectată de crizele economice, pentru că ne adresăm unei categorii de clienți mai aparte.”
La evenimentele de profil, ca Salonul Imobiliar, mulți dezvoltatori vin însă cu reduceri de prețuri ori diverse promoții.
Sursa: Pro TV
Etichete: locuinte, preturi apartamente, piata imobiliara,
Dată publicare:
07-05-2023 19:26