Ungaria se adanceste in criza. Cursul forint - franc elvetian, inghetat pana in 2015

Ultima actualizare: 24-10-2012 17:55

In 2008, Ungaria devenea prima tara UE care cerea ajutor Fondului Monetar International. Intre timp, in loc ca problemele sa-si gaseasca solutii, mai degraba s-au agravat.

Astazi, sute de mii de familii cu credite ipotecare in valuta, majoritatea in franci elvetieni, risca sa-si piarda casele. Problema e atat de presanta, incat guvernul Orban a decis sa inghete cursul de schimb al francului elvetian la 180 de forinti pana in 2015.

Diferenta dintre acest curs si cel real va fi socotita intr-un cont separat, pe care debitorii vor trebui sa-l regleze incepand cu acel an.

De la o vreme, organizatiile de caritate din Ungaria duc si grija celor impovarati de rate la creditele ipotecare contractate dupa anul 2000.

Dintre cei 1,8 milioane de unguri care au luat credite ipotecare in valuta, 400.000 sunt mult in urma cu ratele si risca sa ajunga in strada.

Cum familiile aloca tot mai multi bani pentru achitarea ratelor, au tot mai putini pentru alte cheltuieli, fapt care sugruma consumul si blocheaza redresarea economica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO