Ungaria a plafonat prețurile la 6 alimente de bază, ca să protejeze populația
De la 1 februarie, în Ungaria, 6 alimente de bază, între care pâinea, zahărul, pulpa de porc sau pieptul de pui vor avea prețuri plafonate. Iar un lanț de magazine a decis chiar să raționalizeze vânzarea acestora.
Decizia vecinilor vine după creșterea prețurilor din energie.
La noi, măsura a fost avansată de șeful PSD, Marcel Ciolacu, însă economiștii și reprezentanții industriei alimentare spun că ar duce la închiderea afacerilor mici, dar și la dispariția acestor alimente de baza din rafturi.
În fiecare săptămână, Irina cumpără alimente de bază de aproximativ 500 de lei , în special carne și în jur de 15 - 20 de pâini. Acum, toată familia este în izolare, așa că se mănâncă mai mult în casă. Costul coșului zilnic a crescut. La fel se întâmplă și în alte familii numeroase care formează împreună o asociație.
Reprezentantul unei asociații de familii: ”Asociația familiilor numeroase din Ungaria a avut o voce foarte puternică în adoptarea acestei măsuri și noi o susținem, ar însemna un plus în bugetul familiei. Cu siguranță, bugetul familiei a creascut cu alimentele de baza și desigur a trebuit să ne orientăm și către a produce mai mult în interiorul familiei.''
În sprijinul celor strâmtorați după scumpirile din ultima vreme, guvernul de la Budapesta a decis că zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea soarelui, laptele cu 2,8% grăsime, pulpa de porc și pieptul de pui se vor vinde la prețul din 15 octombrie anul trecut. Așadar, este obligatoriu ca fiecare magazin să facă reduceri.
La noi, președintele PSD a speculat la un moment dat că această măsură ar putea fi aplicată în România. Economiștii îl contrazic însă, la fel și asociațiile de producători.
Reprezentant industria alimentară: ”Dacă plafonam prețurile alimentelor la nivelul, să spunem, pe 1 noiembrie 2021- sigur că prețul lor era mult mai scăzut decât astăzi, dar nu rezolvăm nimic, distrugem industria alimentară românească pentru că plafonarea prețurilor la alimente pe fondul creșterii prețurilor la cereale, la energie electrică la gaz, la combustibil la tot ce a venit - înseamnă să îngropăm industria alimentară românească”.
Economist: ”O asemenea plafonare nu va fi sustenabilă din punct de vederee economic. Oferta se va reduce, probabil vor dispare acele bunuri sau se va introduce raționalizarea lor. Piața trebuie să funcționeze liberă, producătorul produce un bun nu pentru că așa vrea el, ci pentru că vrea să facă profit, și dacă el va realiza pierdere nu-l va mai produce. ”
În tot acest timp, în Ungaria un lanț de magazine a stabilit și cât poate să cumpere un client: cel mult 10 kilograme de zahăr ori de făină, 12 litri de lapte și 10 de ulei.
Reprezentant industria alimentară: ”Pe de o parte pot fi societăți comerciale mici care se pot închide pe fondul acestor restricții, pe de altă parte poate fi o măsură a magazinelor ca să și vândă mai multă marfă”.
Iar dacă vorbim de creșterea prețurilor la alimente de bază, avem aici câteva exemple: de pildă o franzelă costă 90 de bani- 1 leu în septembrie anul trecut, acum prețul a ajuns la 1 leu și 50 de bani. Și la lapte vedem o creștere de 8-10 procente față de 2021, la fel și la carnea de pasăre. Cea mai mare scumpire este la uleiul de floarea soarelui. Prețul a crescut cu 20 la sută față de anul trecut. Și la carnea de porc , producătorii spun că prețul va crește de la 1 martie cu pînă la 20 la sută.
Serbia și Macedonia au plafonat prețurile la pâine, zahăr și ulei, în timp ce alte țări au încercat să reducă din prețul energiei electrice astfel încât populația să-și permită să achite facturile.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, preturi, magazin, plafonare, alimente,
Dată publicare:
31-01-2022 17:51