Decizie strictă în Ungaria. Lidl introduce raționalizarea unor alimente de bază
Începând din luna februarie, Lidl Ungaria va raționaliza vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată şi ale căror preţuri au fost plafonate de guvernul ungar, anunță presa maghiară.
Pe 12 ianuarie, guvernul Ungariei a anunţat că, în contextul recentei creşteri a inflaţiei, se vor fixa preţurile pentru o serie de alimente de bază la nivelul din octombrie 2021. Măsura vizează zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, muşchiul de porc, pieptul de pui şi laptele cu 2,8% de grăsime.
Acum, premierul Viktor Orban, care a menţionat că aceste produse trebuie să fie în mod obligatoriu pe stoc, iar Lidl Ungaria a stabilit umătoarea cantinte maximă are poate fi achiziționată la o singură cumpărătură: zahăr – 10 kg, făină – 10 kg, lapte UHT – 12 litri, ulei de floarea soarelui – 10 litri, informează publicația Vilaggazdasag, citată de Rador.
Ungaria, preț maxim și pentru benzina 98
Potrivit lanțului de magazine cu discount, vor fi şi oferte cu reduceri suplimentare față de prețurile stabilite de autorităţi şi prevăzute de lege, astfel zahărul şi făina vor fi vândute cu câte 10 forinţi mai ieftin, laptele UHT cu 19%, iar uleiul de floarea soarelui cu 14-15% mai puțin. La solicitarea ziarului ungar „Világgazdaság”, compania de cercetare de piață NielsenIQ a prezentat indicele comerţului cu amănuntul, iar din aceste date a rezultat că populaţia ungară a cheltuit într-un an 43,5 miliarde de forinţi pe lapte şi 39 de milioane de forinţi pe ulei de gătit.
Premierul maghiar a justificat măsura prin creşterea preţurilor la energie şi a adăugat că aceste alimente vor putea fi cumpărate la preţ redus începând din 1 februarie.
De asemenea, Ungaria a stabilit deja un preţ maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depăşească 1,35 euro pe litru.
Conform calculelor preliminare ale Guvernului de la Budapesta, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de 5,1%, faţă de 3,3% în 2020.
Altfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, consideră că plafonarea preţului la alimentele de bază ar reprezenta o soluţie pentru România, această măsură fiind aplicată şi de alte ţări europene.