Trezoreria SUA: Intrarea in incapacitate de plata ar putea cauza o criza mai grava decat in 2008
Intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata, in urma unui eventual esec de a creste plafonul de indatorare a tarii, ar putea atinge proportii catastrofale si ar putea genera o criza financiara si recesiune care sa aminteasca de 2008.
Impasul privind limita de imprumut a statului federal, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari, ar cauza blocarea pietelor monetare, prabusirea dolarului si cresterea puternica a dobanzilor, se arata intr-un raport al Trezoreriei, citat de cotidianul New York Times.
"Asa cum am vazut si in urma cu doi ani, incertitudinea privind plata completa si la timp a facturilor de catre SUA afecteaza economia. Amanarea pana in ultimul moment a cresterii plafonului de indatorare este exact ce nu are nevoie economia americana - o rana autoprovocata, care face rau familiilor si afacerilor", a afirmat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew.
Alegeri 2024
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
Lew a avertizat recent ca Trezoreria va epuiza capacitatea de a imprumuta bani pana la 17 octombrie. Oprirea partiala a activitatilor statului federal, dupa ce Congresul nu a votat bugetul pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie, a alimentat temerile ca legislativul american nu va ajunge in timp util la consensul necesar pentru a majora plafonul de indatorare.
Raportul Trezoreriei arata ca disputele refeitoare la cresterea limitei de indatorare in 2011, decizie luata in ultimul moment, a afectat increderea consumatorilor, avutia populatiei si piata de capital, cu efecte si in privinta creditarii si recuperarii economice.
"O estimare precisa a efectelor este imposibila (...) iar situatia actuala este diferita de cea din 2011, insa teoria economica si experientele anterioare sunt clare referitor la directia impactului: un soc financiar puternic cu efect pe termen lung, precum cel care a inceput la sfarsitul anului 2011, ar conduce la incetinirea economiei, cu mai putine locuri de munca si somaj mai ridicat decat ar fi fost altfel cazul", noteaza Trezoreria.
Economistii de top ai statului american au indicat in discutii neoficiale ca sunt ingrijorati de faptul ca pietele financiare nu percep pericolul real al unei intrari a SUA a incapacitate de plata, din cauza crizelor bugetare repetate. Trezoreria se asteapta ca pana la mijlocul lunii octombrie sa mai aiba lichiditati de numai 30 de miliarde de dolari.
Au aparut, insa, semne ca pietele incep sa se trezeasca, scrie New York Times. Randamentele titlurilor de Trezorerie cu maturitate de o luna au crescut la cel mai ridicat nivel al ultimului an.
"Investitorii de pe Wall Street ar trebuii sa fie ingrijorati. Cand o factiune este dispusa sa se ajunga la o posibila intrare a SUA in incapacitate de plata, avem probleme mari", a declarat presedintele Barack Obama intr-un interviu pentru CNBC.
Este important ca Wall Street sa recunoasca ca aceasta situatie va avea un efect profund asupra economiei si rezultatelor financiare, angajatilor si actionarilor, a spus Obama.