Tot mai mulți români apelează la servicii spa și masaje. Tinerii sunt cei care folosesc cel mai des aceste servicii
Confruntați cu stres și oboseală acasă sau la lucru, tot mai mulți români apelează la servicii spa și masaje, pentru propria lor sănătate.
Dacă acum câțiva ani stațiunile balneo erau preferate pentru câteva zile de relaxare, pandemia a schimbat gusturile clienților.
Așa se face că centrele spa s-au dezvoltat într-un ritm anual aproape dublu față de perioada dinainte de 2020.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Industria spa din România s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, iar studiile arată că tinerii sunt cei care apelează cel mai des la astfel de servicii.
De pildă, pentru Bianca, masajul a devenit o necesitate. Are 32 de ani și este proaspăt mămică, așa că, din când în când, are nevoie de câteva ore de relaxare doar pentru ea.
Bianca: ”Deja de la 30 de ani încolo aleg astfel de motive de răsfăț, masajul este un must, trebuie neapărat să fie un masaj lung, ceva cu pietre vulcanice, ceva cu aroma terapie, mai delicat așa.”
Iar pentru cei care abia intră în focul examenelor, un masaj care să-i detensioneze a fost binevenit.
Tânăr: ”Urmează sesiunea și am zis că merităm puțină relaxare.”
Reprezentanții centrelor spa susțin că interesul clienților a crescut semnificativ în ultimii ani, așa că au recurs la investiții importante. De pildă, un resort din Cluj a investit peste 300.000 euro pentru a se extinde și urmează să își mărească personalul.
Alina Vlad - asistent manager resort spa: ”Ultima noastră investiție s-a finalizat. Este vorba despre a treia zonă a centrului nostru spa. Interesul a crescut foarte mult, odată cu creșterea numărului de oaspeți avem nevoie și de mai mulți colegi.”
Cât despre preț... costul unui masaj este, în medie, 300 de lei, dar așa-numitele ritualuri - tratamente complexe - sunt ceva mai costisitoare.
Ioana Marin - Presedinte Asociație SPA România: ”Ritualurie spa durează și 3 ore, acolo vorbim și de prețuri de 700 de lei. Clienții nu au mai vrut tratamente de 50 de minute, au cerut tratamente de 90 de minute. Se investește foarte mult în trainingul terapeuților, în general terapeuții români din centrele spa sunt absolvenți de kinetoterapie.”
Mihaela Bococi - economist: ”Există un trend care se manifestă și o corelare cu nevoia angajatorilor de a stimula angajații prin diverse pachete salariale, care includ decontarea anumitor facilități inclusiv pachete spa.”
Relaxarea este benefică și pentru minte, nu doar pentru trup. Iar psihologii recomandă păstrarea echilibrului între muncă și relaxare.
Lenke Iuhos - psiholog: ”Viata accelerată de multe ori ne fură din timpul acesta de relaxare de aceea oamenii fac foarte multe investiții si isi aloca timp pt a merge la astfel de relaxări.”
Cifra de afaceri a centrelor spa din România a înregistrat creșteri de peste 25%, după pandemie. Și numărul clienților a crescut semnificativ, iar mulți dintre ei caută în mod special unități hoteliere care oferă facilități spa.