Tot mai multe companii din România angajează deținuți. Cu câți bani rămân aceștia
În lipsa de forţei de muncă, din ce în ce mai multe companii apelează la persoane private de libertate, iar asta se vede şi în încasările penitenciarelor.
Sumele sunt de ordinul milioanelor de lei şi rămân în mare parte în bugetul centrelor de detenție, care astfel au bani pentru diverse investiţii.
Anul trecut, valoarea contractelor încheiate de cele 38 de penitenciare, centre de detenţie şi centre educative din România cu diverse companii care au angajat deţinuţi a depăşit 75 de milioane de lei, cu 5 milioane de lei în plus față de 2018. 60% din această sumă a rămas în bugetul închisorilor.
Cele mai mari venituri le-a avut penitenciarul din Timişoara, care a înregistrat încasări de peste 15 milioane de lei. Aproape 500 din cei 800 de oameni închişi acolo au drept de muncă.
Pentru firme, ei sunt o sursă de forţă de muncă. De exemplu, într-o fabrică de procesare a laptelui din Timiş lucrează 15 deținuți care ajută la împachetarea cutiilor cu lapte.
Pentru deţinuţi, munca înseamnă bani, permisii, dar şi zile scăzute din pedeapsă.
Dan Pârvan, deţinut: „Banii îi folosim pentru cumpărături, cele necesare pentru mâncare şi o parte îi punem pentru la eliberare”.
Adrian Nicolae Șandru, deţinut: „Urmează să mă eliberez în cel mult trei luni şi sper să mă angajez, să îmi văd de treaba mea”.
Lucrurile stau la fel într-o fabrică de confecţii metalice.
Reporter: „Cu câţi bani rămâneţi după o lună de lucru?”
Neculai Petrea, deţinut: „Undeva la 800 de lei, 900”
Centrele de detenţie reinvestesc banii care le revin. De exemplu, şefii penitenciarului din Timişoara au în plan să cumpere câteva dube de transport, dar şi 4 sau 5 apartamente de serviciu pentru angajaţi.
Liviu Marica, director adjunct Penitenciarul Timişoara: „În primul rând este un aport financiar la bugetul alocat penitenciarului, dar ne asigură şi un climat de linişte, fiind implicaţi în activităţi în exteriorul penitenciarului. Sunt obosiţi după o zi de muncă, nu le mai sta capul la prostii, la alte activităţi ilicite”.
În acelaşi mod penitenciarul Arad a câştigat 5,7 milioane de lei.
Anul trecut peste 6.500 de persoane private de libertate au lucrat în interiorul sau în exteriorul închisorii.