Topul celor mai mari venituri anuntate la FISC. Ce face romanul care a castigat in 2013 o mie de euro pe ora
7 milioane de euro - acesta este cel mai mare venit declarat la FISC de un roman pentru anul trecut. Banii au fost castigati din incasarea de dividende.
Si nu suntem in fata unei exceptii. Potrivit celor de la ANAF, primii 10 conationali cu cele mai mari castiguri au strans impreuna 42 de milioane de euro. La o astfel de suma partea statului din impozite este si ea fabuloasa.
Topul facut de ANAF este deschis anul acesta de un roman care a declarat ca a castigat 30 de milioane de lei. Daca facem un calcul asta inseamna ca omul a incasat in fiecare zi lucratoare cate 23 de mii de euro, aproape o mie in fiecare ora.
Secretul fiscal ne impiedica sa stim identitatea fericitului posesor al acestei adevarate "averi", insa stim ca a fost sau este proprietar de actiuni si de pe urma acestora a incasat peste 2,5 milioane de lei pe luna. Asta inseamna echivalentul a 1.107 salarii medii brute pe economie. Un salariat care castiga 2 mii de lei in mana ar fi trebuit sa munceasca 92 de ani pentru suma pe care milionarul despre care vorbim a castigat-o intr-un singur an."
Insa si impozitul este urias: peste 1,1 milioane de euro vor ramane la stat. "Probabilitatea mare este ca aceste dividente sa fie incasate din firme in care persoanele respective au fost actionari principali. Este posibil sa fie profituri acumulate in mai multi ani si au fost platite in acest mod", a explicat Alin Brendea, director operatiuni companie de tranzactii.
Un agent imobiliar sau patron de agentie a castigat pe cont propriu 5 milioane de euro. Unii experti sustin ca pe piata imobiliara de la noi un astfel de castig e imposibil. Omul are venituri pe 2013 mai mari cu o jumatate de milion de euro fata de cea mai mare agentie imobiliara din Romania.
"In ultimii ani in general detinatorii de actiuni la Fondul Proprietatea sunt persoanele fizice care ar fi putut sa fie in aceasta postura de a marca profituri atat de semnificative", sustine Alin Brendea.
Toate aceste venituri sunt impozitate cu 16%, asa ca cei 10 romani care le-au realizat sunt acum datori cu aproape 7 milioane de euro statului.