Topul celor mai bogate țări din lume în 2023. Surpriză, cine se află peste Statele Unite

New York
Shutterstock

Palatele de aur nu reprezintă întotdeauna garanția bogăției unei țări. Însă, datorită erei digitale, datele economice ne pot dezvălui acum care națiuni sunt un succes financiar și care sunt .. un dezastru.  

Pentru asta, precizează site-ul World Atlas, există trei parametri care măsoară bogăția unei țări. În primul rând, paritatea puterii de cumpărare (PPP), o măsură folosită pentru a compara puterea de cumpărare a monedelor diferitelor țări, dedusă prin prețul anumitor bunuri în fiecare țară.

În al doilea rând, produsul intern brut (PIB), care reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse și vândute într-o țară. Prin urmare, "PIB-ul pe cap de locuitor (PPP)" se calculează prin împărțirea PIB-ului la populația totală, după reglarea PPP.

În sfârșit, VNB pe cap de locuitor este venitul național brut împărțit la populație.

După analizarea datelor din 2023, furnizate de Fondul Monetar Internațional, Luxemburgul, cunoscută pentru nivelul ridicat al veniturilor și o rată scăzută a șomajului, este cea mai bogată țară din lume.

Citește și
nicotina fumat
Topul țărilor din Europa în care se fumează cel mai mult. Locul pe care îl ocupă România în această ierarhie
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De asemenea, Irlanda, în creștere datorită politicilor favorabile privind impozitul pe profit, se preconizează că va ajunge pe locul 1 până în 2027.

Cele mai bogate 10 țări din lume:

1- Luxembourg - $146,259
2- Singapore - $140,280
3- Irlanda - $139,844
4- Qatar - $123,039
5- Elveția - $87,522
6- Norvegia - $82,496
7- Emiratele Arabe Unite - $81,753
8- Brunei - $79,408
9- Statele Unite - $78,421
10- San Marino - $74,970

1. Luxemburg - $146,259 (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 647,800
PIB pe cap de locuitor (PPP): 146.259 dolari
VNB pe cap de locuitor: 88.190 dolari

Luxemburgul este de mult timp cunoscut pentru industria siderurgică, care a reprezentat o mare parte din PIB-ul său, până când industria a intrat în declin în anii 1970.

În acel moment, Luxemburgul și-a transformat economia prin atragerea conglomeratelor din Statele Unite cu politici orientate spre piață. Această dezvoltare a mers în paralel cu investițiile luxemburgheze în bunăstare și infrastructură, care au ajutat Luxemburgul să devină un loc atractiv pentru afaceri, oferind stabilitate și permițând în același timp companiilor să inoveze și să se dezvolte.

Lucrătorii transfrontalieri reprezintă aproximativ 46 % din forța de muncă luxemburgheză - un procentaj mai mare decât în orice altă țară dezvoltată - ceea ce duce la creșterea salariilor în general.

În ciuda dimensiunilor sale reduse, Luxemburgul a devenit una dintre cele mai prospere națiuni din Europa datorită accentului pus pe crearea unui mediu favorabil afacerilor care încurajează investițiile. Succesul său economic este atribuit în principal politicilor sale inovatoare, stimulentelor fiscale, frontierelor deschise, forței de muncă calificate și poziției strategice în inima Europei.

2. Singapore - 140.280 de dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 5,230,000
PIB pe cap de locuitor (PPP): 140.280 de dolari
VNB pe cap de locuitor: 64.010 dolari

În ciuda resurselor sale naturale limitate, Singapore este o țară bogată, datorită poziționării sale strategice ca centru global de servicii financiare, cu industrii vitale în producție, transport, inginerie, logistică, electronică, biotehnologie și producție chimică.

Această bogăție este susținută și mai mult de infrastructura de vârf a țării, care încurajează investițiile interne și străine. Mai mult, ținta Singapore-uluide susținere continuă a educației și turismului au făcut ca populația locală să rămână la un nivel înalt de performanță, iar fluxul de vizitatori să nu se oprească niciodată.

În plus, guvernul orientat spre viitor consolidează și mai mult atractivitatea acestei națiuni cu o serie de politici favorabile investitorilor, care atrag persoane fizice și corporații din întreaga lume, contribuind astfel la bogăția sa.

3. Irlanda - 139.844 dolari PIB (pe cap de locuitor)

Populația: 5,054,000
PIB pe cap de locuitor (PPP): 139.844 dolari
VNB pe cap de locuitor: 74.520 dolari

Irlanda se mândrește cu numeroase avantaje naturale și economice, care atrag atât salariații cu salarii mari, cât și întreprinderile, ceea ce ăi aduce .. bogăție.

Țara a rămas stabilă, cu câștiguri financiare continue din turism, agricultură, producție și alte industrii. Analiștii preconizează că, până în 2027, Irlanda va depăși Luxemburgul și va fi cea mai bogată țară din Europa.

Principalele exporturi ale Irlandei sunt metalele, produsele alimentare - cum ar fi producția de bere - computerele și piesele, software-ul, textilele și altele.

Piața sa deschisă și rata scăzută de impozitare o fac o destinație dorită de firmele internaționale, dar și pentru călătorii de afaceri. În plus, proliferarea serviciilor juridice, a departamentelor de contabilitate, a punctelor de servicii pentru clienți, a firmelor de brokeraj și a serviciilor de catering a făcut ca Irlanda să ajungă o adevărată putere economică în ultimii ani.

4. Qatar - 123.039 dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 3,059,000
PIB pe cap de locuitor (PPP): 123.039 dolari
VNB pe cap de locuitor: 57.120 dolari

Qatar, o țară celebră în tot Orientul Mijlociu pentru găzduirea Cupei Mondiale FIFA 2022, a parcurs un drum lung de la obținerea independenței față de Marea Britanie în 1971.

De la rădăcinile sale umile de doar o mică industrie de pescuit, națiunea a cultivat o bogăție abundentă prin exporturile sale de petrol, de importanță vitală.

Cu toate acestea, din 1997, exporturile au crescut enorm, intrând direct în PIB-ul țării, ceea ce a făcut din Qatar una dintre cele mai bogate țări din lume. Qatar are o abundență de rezerve de petrol, care alimentează aproape exclusiv creșterea PIB-ului său.

De asemenea, s-au făcut investiții substanțiale în startup-uri de tehnologie și instituții financiare. În plus, sunt investitori pe scena internațională care utilizează fonduri speculative și proprietăți imobiliare străine, pentru a-și diversifica portofoliile.

5. Elveția - 87.522 de dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 8.771.000 de locuitori
PIB pe cap de locuitor (PPP): 87.522 dolari
VNB pe cap de locuitor: 90.360 dolari

Elveția este o țară bogată, a cărei fericire a oamenilor i-a adus un loc printre cele mai bine clasate națiuni în ceea ce privește calitatea vieții.

Costul său mai ridicat al vieții poate părea prohibitiv pentru mulți, dar ratele generoase de impozitare au contribuit la atragerea de investiții străine din alte părți ale lumii. Acest aflux de fonduri globale este vizibil în PIB-ul Elveției, exporturile contribuind semnificativ la sănătatea sa economică.

În plus, elvețienii harnici sunt renumiți pentru meșteșugurile și mărfurile lor fine, cum ar fi brânza, ciocolata, bijuteriile, mobilierul și multe altele, realizate cu grijă și expertiză, folosind resurse de proveniență internă.

În prezent, economia elvețiană este una dintre cele mai atractive investiții din Europa, datorită lipsei impozitului pe câștigurile de capital, a impozitului pe produse de valoare redusă, de 7,7%, și a impozitelor pe venit mai mici decât media.

Acest triplu beneficiu încurajează cetățenii și străinii să investească în economia elvețiană, iar rezidenții manifestă o preferință pentru cumpărarea de produse locale și alte bunuri produse în țară. Cu un astfel de angajament puternic din partea investitorilor, Elveția a înregistrat o creștere constantă an de an.

6. Norvegia - 82.496 de dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 5,443,000
PIB pe cap de locuitor (PPP): 82.496 dolari
VNB pe cap de locuitor: 83.880 dolari

Norvegia este una dintre cele mai bogate țări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor (PPP) estimat la 82.496 de dolari. Acest nivel de trai ridicat este determinat de numeroasele resurse naturale ale Norvegiei, de exporturile de petrol brut și gaze naturale, de sistemul său distinct de securitate socială și de asistența medicală universală.

Norvegia își folosește bogăția de rezerve de petrol încă din anii 1970, care este completată cu fructe de mare, energie hidroelectrică, cherestea, minerale, gaze naturale și apă dulce. Pe lângă resursele abundente, norvegienii beneficiază de o societate extrem de productivă; principalele ocupații sunt în sectoarele telecomunicațiilor și tehnologiilor, care contribuie la garantarea unor rate scăzute ale șomajului, care se situează la 5%, și a unor rate și mai scăzute ale sărăciei, de 0,3%.

Salariile, de asemenea, rămân ridicate, în ciuda costului vieții.

7. Emiratele Arabe Unite - 81.753 de dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 9.272.000 de locuitori
PIB pe cap de locuitor (PPP): 81.753 dolari
VNB pe cap de locuitor: 39.410 dolari

Emiratele Arabe Unite este o țară vibrantă, cu o economie în creștere rapidă.

Cunoscută pentru stilul de viață luxos al locuitorilor săi, capitala sa, Abu Dhabi, a devenit un centru important pentru afaceri și turism la nivel mondial. În ciuda acestor surse de bogăție, o mare parte din averea Emiratelor Arabe Unite provine din producția de petrol.

Cu toate acestea, guvernul a făcut eforturi pentru a-și diversifica sursele de venit, în special în sectoarele tehnologiei și energiei regenerabile, precum și pentru a face investiții semnificative în dezvoltarea infrastructurii.

Acest accent pus pe progresul continuu și pe inovare va contribui fără îndoială la consolidarea statutului său de națiune prosperă în anii următori.

8. Brunei - 79.408 dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 434,000
PIB pe cap de locuitor (PPP): 79.408 dolari
VNB pe cap de locuitor: 31.510 dolari

Brunei este o țară mică, bogată în petrol, cu un PIB pe cap de locuitor ridicat în comparație cu alte țări din întreaga lume.

În mod surprinzător, această bogăție nu s-a tradus prin rate mai mici ale sărăciei. Rata sărăciei în Brunei este mai mare decât media țărilor din Asia de Sud-Est, iar decalajul dintre bogați și săraci continuă să fie semnificativ.

Guvernul Bruneiului s-a concentrat pe dezvoltarea de programe pentru a scoate mai mulți cetățeni din sărăcie, cum ar fi microcreditele cu dobândă zero și asistența alimentară specială pentru gospodăriile cu venituri mici. În pofida acestor eforturi, progresele în direcția reducerii sărăciei trebuie încă îmbunătățite.

Iar asta rămâne o provocare semnificativă, care necesită o atenție suplimentară dacă Brunei vrea să devină o națiune cu adevărat bogată.

9. Statele Unite ale Americii - 78.421 dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 336,958,000
PIB pe cap de locuitor (PPP): 78.421 $.
VNB pe cap de locuitor: 70.930 dolari

Statele Unite ale Americii sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind o țară bogată. Ammerica are o economie mare și diversă, care produce bunuri și servicii preferate de oameni din întreaga lume.

Acest motor economic este propulsat de resurse naturale, cum ar fi petrolul și gazele naturale, și de industrii foarte dezvoltate, cum ar fi biotehnologia, ingineria și tehnologia informatică.

Statele Unite beneficiază, de asemenea, de infrastructură precum drumuri, poduri, porturi, aeroporturi, căi ferate, rețele de telecomunicații, utilități și mașini agricole, ceea ce permite cetățenilor săi să trăiască confortabil și eficient.

În cele din urmă, SUA se bucură de un nivel relativ de stabilitate politică în comparație cu alte părți ale lumii, ceea ce îi permite să mențină ordinea internă, sprijinind în același timp investițiile internaționale prin politici durabile. În ansamblu, aceste elemente fac din Statele Unite una dintre cele mai impresionante economii din lume.

10. San Marino - 74.970 de dolari (PIB pe cap de locuitor)

Populația: 33,700
PIB pe cap de locuitor (PPP): 74.970 dolari
VNB pe cap de locuitor: 40.801 dolari

San Marino este cunoscut pentru bogăția sa impresionantă și își merită locul printre cele mai bogate țări din lume. Această recunoaștere se datorează în parte exportului de bunuri de înaltă calitate, ceea ce permite ca San Marino să atingă una dintre cele mai scăzute rate de sărăcie de pe planetă.

În plus, mai mult de jumătate din produsul intern brut al San Marino provine din turism, datorită peisajelor sale pitorești și climatului mediteranean cald.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
România, în topul ţărilor din UE cu cel mai mare avans al lucrărilor de construcţii, în februarie
România, în topul ţărilor din UE cu cel mai mare avans al lucrărilor de construcţii, în februarie

Lucrările de construcţii au crescut în februarie cu 2,3% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2022, iar România se numără printre ţările cu cel mai important avans.

Topul țărilor din Europa în care se fumează cel mai mult. Locul pe care îl ocupă România în această ierarhie
Topul țărilor din Europa în care se fumează cel mai mult. Locul pe care îl ocupă România în această ierarhie

Aproape 20% din populația Uniunii Europene fumează zilnic. Bărbații fac asta mai mult decât femeile, iar cele mai multe persoane care aprind măcar o țigară pe zi au acest obicei de cel puțin zece ani.

România, pe locul 5 în topul țărilor cu cel mai ieftin internet din lume. Așa a apărut, și la noi, conceptul ”work retreat”
România, pe locul 5 în topul țărilor cu cel mai ieftin internet din lume. Așa a apărut, și la noi, conceptul ”work retreat”

România se numără printre țările cu cel mai ieftin și rapid internet din lume, pentru care plătim în medie 35 de lei lunar. Asta încurajează digitalizarea companiilor, dar şi munca de la distanţă.

Topul căutărilor pe Google în România în 2022. Care a fost cea mai căutată persoană
Topul căutărilor pe Google în România în 2022. Care a fost cea mai căutată persoană

Google România a întocmit un top al celor mai populare căutări în motorul de căutare pentru anul 2022. În timp ce în top găsim o serie de termeni la care se aștepta oricine, precum ”Ucraina”, există și interogări ieșite din comun. 

România este pe locul trei în Europa la cei mai mulți pompieri recrutați. Servanții au început să meargă la intervenții
România este pe locul trei în Europa la cei mai mulți pompieri recrutați. Servanții au început să meargă la intervenții

Sunt peste 350.000 de pompieri profesionişti la nivelul Uniunii Europene, iar România ocupă locul al treilea în topul ţărilor cu cele mai multe noi recrutări.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.