The Guardian prezintă modelul de succes al economiei României: ”Talentul este uimitor”

romania

Britanicii de la The Guardian scriu despre economia României, care este acum în plină dezvoltare, după ce fosta țară comunistă a intrat în Uniunea Europeană în 2007.

La un birou elegant situat în centrul Bucureștiului, co-fondatorul Fitbit și directorul executiv al companiei James Park explică de ce gigantul ceasurilor inteligente își extinde cu rapididate operațiunile în România.

”Talentul oamenilor de aici la tehnologie este uimitor. România și alte țări din centrul și estul Europei au un mare talent, precum și universități bune”, spune el pentru The Guardian.

Compania americană, care a cumpărat în 2016 brand-ul românesc de smartwatch-uri Vector pentru suma de 15 milioane de dolari tocmai și-a deschis cel mai mare centru de dezvoltare și cercetare din afara Statelor Unite ... în capitala românească.

Și nu este singura mare companie: în ultimii ani, alte nume mari precum Siemens, Ford și Bosch și-au extins operațiunile economice în România, sprijinind o economie care oricum era în creștere.

Citește și
date statistice
Ce spun analiștii financiari despre economia României. Grija premierului Tudose
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Deși mulți văd România drept o țară de migranți, care fug peste hotare pentru a găsi de lucru, între timp, în această țară, economia se tot dezvoltă - mai notează The Guardian.

Sectorul serviciilor publice este în dezvoltare, împreună cu exporturile și producțiile din fabrici.

Între timp, consumul intern, de la mobilă până la haine și mașini, a înregistrat al 9-lea an de creștere în 2016 și o majorare cu 8 % în prima jumătate a acestui an.

Economia (României) a crescut cu 5,7 % în al 2-lea trimestru al anului 2017, având cea mai cea mai rapidă creștere din UE, unde media este de 2,4 %. Aceasta s-a întâmplat în condițiile în care, în 2016, PIB-ul României a avut o creștere de 4,8 %, iar în 2015 de 3,9 %.

În aceeași perioadă, economia Marii Britanii a crescut cu ”doar” 1,8 % și 2,2 %.

Conform estimărilor Fondului Monetrar Internațional, economia României este de așteptat să crească cu 5,5 % pe tot anul 2017.

Sectorul IT, în particular, se dezvoltă ce mai tare, fiind construit pe o moștenire comunistă de excelență în știință, matematică și educație tehnică, dar bazându-se și pe capacitățile românilor de învăța limbi străine - fapt care a transformat această țară într-un ”hub” pentru Internet și Tehnologie.

Potrivit celor care lucrează în interiorul acestei industrii, sectorul de tehnologie - care cuprinde aproximativ 150.000 de angajați - este de așteptat să își dubleze cota din PIB cu până la 12%, până în 2025, și datorită vitezelor mari de internet ale provider-ilor din această țară, care este depășită în acest top doar de Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud și Islanda.

Pe de altă parte, Ford a anunțat că intenționează să angajeze circa 1000 de oameni pentru fabrica din Craiova, aflaă la 180 de kilometri de Capitală. Gigantul de automobile a investit peste 1,2 miliarde de euro în producțiile sale românești din 2008 și până acum.

Compania Renault, care deține Dacia, un fost gigant românesc comunist, a rămas cea mai mare companie din țară bazată pe venit, cu o cifră de afaceri de 4,1 miliarde de lire sterline în 2016.

Însă salariile din România rămân mult sub media europeană, motiv pentru care reprezintă o opțiune îmbietoare pentru marile companii - salariul minim lunar este de 318 euro, doar bulgarii având mai jos de atât, în Uniunea Europeană.

De altfel, acest lucru a făcut ca românii să plece din țară și să nu mai dorească să se întoarcă, lăsând firmele fără angajați.

În 2016, rata șomajului a scăzut la 5,9 %, comparativ cu media UE de 8,6 %, iar predicțiile sunt de 5,4 % în 2017.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale
Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale

După IT, sectorul de mobilă este cel mai performant din economia noastră. Astfel că tinerii designeri, studenţi sau absolvenţi se întrec în idei.

Ce spun analiștii financiari despre economia României. Grija premierului Tudose
Ce spun analiștii financiari despre economia României. Grija premierului Tudose

România este ca o familie care deşi câştigă mai mulţi bani, trăieşte pe datorie, în loc să-i investească sau să-i pună de-o parte pentru vremuri grele.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.