Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale
După IT, sectorul de mobilă este cel mai performant din economia noastră. Astfel că tinerii designeri, studenţi sau absolvenţi se întrec în idei.
Unii merg pe reţeta sigură a tehnicilor tradiţionale de lucru cu lemnul, alţii recomandă piese inovative, cu mai multe funcţii. Cei mai buni ajung să câştige sute sau chiar mii de euro dintr-un singur obiect.
Tradiţia şi elementele moderne merg mână în mână şi în materie de mobilier. O demonstrează un proaspăt absolvent, premiat la Concursul Naţional de Design. A creat o piesă cu lemn vechi de 150 de ani.
''Ideea este să fie un produs natural, să nu conţină metale sau alte obiecte şi până şi uşa glisează într-un uluc, ca la obiectele de mobilier vechi şi asta a fost principalul scop, să fie lemnul ca material”, spune Robert Niculescu.
Un scaun, o masă sau un birou? Sau toate trei la un loc. O piesă a fost considerată de juriu cea mai interesantă.
Un alt artist a lucrat săptămâni întregi pentru niște mese făcute exclusiv din dopuri de lemn. Astfel de idei ar putea să ducă la noi tendinţe, spun membrii juriului.
Alin Olărescu, jurat, profesor la Universitatea ”Transilvania”:
”Folosesc materiale inovative, au idei bune şi valoroase, în contextul mondial al design-ului de mobilier, caută să integreze tradiţia în modernitatea actuală."
Aurica Sereny, președintele Asociașiei Producătorilor de Mobilă: ”Mobila este unul dintre produsele care are cea mai mare valoare adăugată, după IT. Care este sectorul cel mai performant din economie. Pentru că are multă creaţie.”
De la aceste concursuri încep şi unele afaceri. Câţiva absolvenţi de Ingineria Lemnului au deschis un atelier de mobilă cu piese unicat. Merg în sate şi cumpără de la oameni lemn vechi, pe care îl reciclează.mVând apoi o măsuţă de cafea cu aproximativ trei sute de euro, iar o biblioteca poate să ajungă şi o mie de euro. Producătorii oferă şi certificat de unicitate.