Teodorovici: „Când mă gândesc la interesul economic al României, înţeleg să fiu şi agresiv”


Ultimul update: Duminica 07 Aprilie 2019 10:06
Data publicarii: Duminica 07 Aprilie 2019 09:55
Categorie: Stiri Economice
Eugen Teodorovici, la Bruxelles

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat sâmbătă că atunci când se gândește la „interesul economic al României”, înțelege să fie „și agresiv.”

„Am convingerea că toţi cei care au înţeles să abordeze serios acest subiect în cadrul reuniunii ECOFIN, au avut aceleaşi argumente economice, sociale şi nu în ultimul rând, naţionale, ca şi mine. Toţi cei care au participat la dezbaterile purtate pe marginea acestui subiect, au înţeles care sunt riscurile potenţiale ale acestui fenomen al migraţiei şi în special ale «migraţiei creierelor». Toţi cei care au participat la dezbateri au înţeles importanţa şi gravitatea lui, având în vedere că nu numai România se confruntă cu migraţia forţei de muncă. Ceea ce am spus şi anterior, spun şi acum: nu voi fi niciodată adeptul îngrădirii libertăţii dreptului de a munci oriunde în Europa, a libertăţii de mişcare sau oricăror alte drepturi ale cetăţenilor români”, a scris Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, migraţia forţei de muncă este însă un subiect care generează discuţii şi polemici aprinse prin prisma faptului că duce la efecte economice pozitive în ţările care primesc forţa de muncă şi negative în ţările care o pierd.

„Şi din acest punct de vedere, toţi cei care au participat la dezbaterea acestui subiect, au fost de acord că trebuie găsite soluţii pentru ca ţările furnizoare de forţă de muncă să poată contracara efectul economic negativ generat de migrarea forţei de muncă, fără însă a îngrădi în niciun fel niciunul dintre drepturile garantate tuturor cetăţenilor europeni – nicidecum, subliniez, al libertăţii de a munci oriunde în Europa”, a mai scris ministrul Finanţelor.

Teodorovici apreciază că sintagma „măsuri agresive” a fost de natură să genereze interpretări.

„Dar când mă gândesc la interesul economic al României, da, înţeleg să fiu şi agresiv. Ca oricare altcineva pentru ţara sa. Dar, în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, subliniază ministrul Finanţelor.

„Mă întristează faptul că, făcând dovada unei competenţe profesionale limitate, cei care sunt incapabili să înţeleagă discuţiile în contextul lor, rămân tributari unor formulări conjuncturale şi nu înţeleg să preia şi să mediatizeze şi alte subiecte care au fost discutate şi care au legătură cu cel al migraţiei, cum ar fi cel al competitivităţii Europei în faţa concurenţei crescânde venită din partea Chinei şi a Statelor Unite. Iar aici, am accentuat pe necesitatea unităţii în abordare la nivel European, pentru a putea fi capabili noi, Europa unită, să facem faţă, în primul rând economic, concurenţei venită de peste ocean sau din zona Asiei. Închei prin a afirma foarte clar, în speranţa că niciodată de acum în colo nu vor mai exista încercări de scoatere din context a afirmaţiilor mele, că nu sunt duşman declarat al îngrădirii de orice fel a oricăror drepturi ale românilor sau ale europenilor”, a mai scris Teodorovici.

Ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN, informează News.ro.

„Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO