Teodorovici: "Acordul Romaniei cu FMI si CE continua". Reactia CE: Suntem ingrijorati, programul este, din nou, deraiat

logo FMI FOTO AGERPRES

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana continua, a anuntat, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in timp ce vicepresedintele Comisiei Europene a declarat ca programul privind balanta de plati este deraiat.

"Astazi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), organizata la Bruxelles. Principala concluzie a intrevederilor de astazi: Acordul Romaniei cu FMI si CE continua!", a notat Teodorovici pe Facebook.

Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, intr-o conferinta de presa la finalul ECOFIN, ca reprezentantii CE sunt ingrijorati in legatura cu programul privind balanta de plati si a recomandat autoritatilor romane sa foloseasca eficient timpul ramas pana in septembrie pentru a adopta reformele necesare.

'Suntem ingrijorati ca programul privind balanta de plati este, din nou, deraiat si din nou nu suntem in masura sa incheiem revizuirea. in cursul precedentului si actualului program s-au facut multe progrese.... Din pacate, acum, trebuie spus ca, referitor la evolutiile fiscale, vedem o deviere clara in privinta planurilor Guvernului roman legate, de exemplu, de reducerea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, pana la 19%... Estimam ca anul urmator deficitul bugetar al Romaniei ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal linistitor pentru piete aceasta crestere rapida a deficitului bugetar. Ne-am impartasit ingrijorarile cu autoritatile romane si suntem gata sa discutam din nou. in ceea ce priveste programul privind balanta de plati, acesta expira in septembrie si recomandam in continuare autoritatilor romane sa foloseasca eficient timpul ramas pentru a adopta reformele necesare', a spus Valdis Dombrovskis.

Stadiul programului de ajustare macroeconomica aferent acordului de tip preventiv semnat de Romania cu institutiile financiare internationale in 2013 a fost discutat marti, la reuniunea ministrilor de Finante (ECOFIN), de la Bruxelles, reuniune la care a participat si ministrul roman de resort, Eugen Teodorovici.

Citește și
Uniunea Europeana
UE, in cea mai grava criza de la conceperea sa: terapie soc sau prelungirea suferintei. Cat de legal este GREXIT
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Reprezentantii Executivului comunitar au desfasurat o misiune in Romania in perioada 16-26 iunie, la finalul careia au semnalat, intr-o declaratie de presa, ca Romania a facut pasi importanti in anumite zone, iar situatia macroeconomica este consolidata, insa progresul general in implementarea masurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, in special in ceea ce priveste politica fiscala, pentru a se ajunge la un acord.

"Pasi importanti au fost facuti in anumite sectoare, iar situatia macroeconomica este buna. Cu toate acestea, progresul general in punerea in aplicare a masurilor agreate de comun acord nu au fost suficient, in principal in ce priveste politica fiscala, pentru a ajunge la un acord cu autoritatile romane", se arata in documentul postat pe site-ul CE.

Potrivit reprezentantilor CE, realizarile programului ar trebui mentinute, pentru ca reprezinta baza pentru continuarea unei cresteri puternice si echilibrate si pentru crearea de locuri de munca. Politici fiscale solide si continuarea reformelor in cadrul programului vor fi importante in aceasta privinta, se mai spune in declaratia CE.

Sprijinita de trei programe consecutive de asistenta privind balanta de plati, Romania si-a corectat dezechilibrele externe si interne si a redobandit accesul pe piata. Cresterea a fost robusta in ultimii ani, somajul este in scadere, inflatia este la minime istorice, iar sectorul financiar a aratat rezistenta puternica, se mai arata in respectivul document.

Actualul program de asistenta financiara UE in ceea ce priveste balanta de plati, convenit in mod oficial in octombrie 2013, se desfasoara in paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv si nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru Romania in vederea consolidarii stabilitatii macroeconomice, fiscale si financiare si imbunatatirii potentialului de crestere si de rezistenta al economiei. in plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacitatii administrative, reforma administratiei fiscale, imbunatatirea managementului finantelor publice si a guvernantei si restructurarea companiilor de stat.

Pe 25 iunie, Eugen Teodorovici anunta ca reprezentantii Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritatile romane in privinta Codului Fiscal, dar vor decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (ECOFIN) din 14 iulie care este stadiul acordului cu Romania.

Actualul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana urmeaza sa se incheie in luna septembrie a acestui an.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
FMI, prognoza economica pesimista pentru anul acesta. Ce ii asteapta pe romani in 2015
FMI, prognoza economica pesimista pentru anul acesta. Ce ii asteapta pe romani in 2015

Fondul Monetar International a dat publicitatii joi o estimare nu tocmai favorabila privind cresterea economiei mondiale

UE, in cea mai grava criza de la conceperea sa: terapie soc sau prelungirea suferintei. Cat de legal este GREXIT
UE, in cea mai grava criza de la conceperea sa: terapie soc sau prelungirea suferintei. Cat de legal este GREXIT

Votul negativ dat duminica de greci acordului cu creditorii internationali aduce in discutie eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu pe care creatorii monedei comune europene nu si l-au imaginat vreodata, subliniaza agentiile AFP si EFE.

Isarescu: Trebuie sa aratam partenerilor nostri ca nu mergem din sant in sant. Acordul cu CE si FMI trebuie sa continue
Isarescu: Trebuie sa aratam partenerilor nostri ca nu mergem din sant in sant. Acordul cu CE si FMI trebuie sa continue

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Comisia Europeana (CE) se negociaza in continuare si este esential sa continue, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.